Expositie en workshops Tibetaanse kalligrafie

The stroke of the Brush: Tibetan Art of Calligraphy
30 Oktober t/m 4 november 2018 organiseert Himalaya Initiative for Culture and Society de expositie The stroke of the Brush: Tibetan Art of Calligraphy met werk van de Tibetaanse kunstenaar Puntsok Tsering Duechung, op platform 4 in het Lloyd Hotel in Amsterdam.

Lesboek van Puntsok Tsering Duechung over Tibetaanse kalligrafie

Puntsok Tsering Duechung werd in 1976 in Tibet geboren en studeerde kalligrafie bij zijn grootvader, een kalligrafiemeester en dichter. Hij leerde op traditionele wijze schilderen en studeerde literatuur en poëzie bij de Tibet Universiteit in Lhasa, zo ontwikkelde hij zijn interesse voor kalligrafie. Puntsok is momenteel directeur van het Tibethaus in Frankfurt, een cultureel centrum dat een brug slaat tussen de Tibetaanse en de Westerse cultuur.

Punstok Tsering Duechung

De kunst van het schoonschrift heeft een lange en rijke geschiedenis in Tibet. Puntsok Tsering Duechung combineert in zijn werk deze eeuwenoude culturele traditie met een vrije manier van benaderen waarbij hij ook aandacht vestigt op de huidige gevoeligheden in Tibet.
Sinds Puntsok Tsering Duechung in het Westen woont, beweegt hij zich tussen twee culturen. Hij wordt zo een reiziger tussen beide werelden. Hij volgt met belangstelling de culturele ontwikkelingen van de Tibetanen in ballingschap, waar nieuwe vormen van poëzie, literatuur en muziek zich ontwikkelen; maar de nieuwe stromingen die binnen Tibet opkomen interesseren hem het meest. Deze culturele invloeden – naast zijn eigen identiteit – worden weerspiegeld in zijn werk.

Kalligrafie © 2018 Puntsok Tsering

De expositie toont zowel traditionele als hedendaagse vormen van de Tibetaanse kalligrafie. Voor zijn collages en schilderijen gebruikt Puntsok handgeschept papier.

Finissage: op 3 november kunt u van 16.00 uur tot 17.30 de kunstenaar Puntsok Duechung Tsering ontmoeten en de expositie bezoeken. Iedereen is van harte welkom.

Workshops:
Zelf kalligraferen?
Op 3 november geeft Puntsok Tsering Duechung twee inspirerende workshops Tibetaanse kalligrafie.

• van 11.00 tot 12.00 uur gratis kinderworkshop
• Workshop voor volwassenen: 13.30 tot 15.30 uur. Deze workshop is zowel voor beginners als voor gevorderden die hun vaardigheden willen verbeteren. €20 per persoon inclusief materialen.
• Aanmelden workshops: info@himalayainitiative.org
Loyd Hotel, Oostelijke Handelskade 34 – 1019 BN Amsterdam

Himalaya Initiative for Culture and Society (HICS) promotes cultural and social initiatives in the Himalayan region, and seeks to spark interest in Himalayan contemporary art and culture in the Netherlands. info@himalayainitiative.org

 

Foto top: Puntsok Tsering Duechung, Jaar van aarde-hond, kalligrafi

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail