Delegatie Tibetaans parlement bezoekt Nederland

Een delegatie van vier leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap zal Nederland bezoeken van 20 tot 24 november 2019.
Naast ontmoetingen met de ministerie van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamerleden, spreekt de delegatie ook het publiek toe tijdens een Public Talk georganiseerd door International Campaign for Tibet in de Rode Hoed op 23 november en bezoeken zij de Tibetaanse school in Amsterdam West.

Bijeenkomst in de Rode Hoed in Amsterdam met de delegatie in 2017.


U bent van harte welkom op zaterdag 23 december de Public Talk bij te wonen in de Rode Hoed in Amsterdam.
Public Talk
:

Paneldiscussie met de Tibetaanse delegatie zaterdag 23 november
Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam.

Programma:
15.00 uur inloop
15.30 uur start programma
17.00 uur einde programma

KLIK HIER OM AAN TE MELDEN

Het Tibetaanse parlement in ballingschap, officieel het Parlement van de Centraal-Tibetaanse Regering is het unicameraal (zowel parlement en de senaat) wetgevende orgaan van de Tibetaanse regering in ballingschap. Het werd opgericht in 1960 en werd in 2006 gekozen voor een nieuw 5-jaarlijkse termijn tot 2011.
Het parlement bestaat uit tussen 43 en 46 leden, waaronder Tibetanen uit Europa, Amerika, twee leden uit elk van de drie traditionele provincies van Tibet (Amdo, Kham en U-Tsang), twee leden uit elk van de vier scholen van het Tibetaans boeddhisme en de traditionele bön en een tot drie leden die door dalai lama (sinds eind jaren 30 Tenzin Gyatso) worden aangewezen met een verschillende achtergrond in cultuur, wetenschap en literatuur.
Lidmaatschap van het parlement is toegestaan voor Tibetanen die minimaal 25 jaar oud zijn en de minimale kiesleeftijd is 18 jaar. Het parlement komt twee maal per jaar bijeen. Een vaste commissie van twaalf leden vervangt het parlement wanneer het geen zitting heeft en bestaat uit twee leden van elke provincie, een lid per religieuze afkomst en een lid dat wordt aangewezen door de dalai lama.
Om in contact te blijven met verbannen Tibetanen, zijn er lokale parlementen ingesteld in elke Tibetaanse gemeenschap met meer dan 160 personen. Deze parlementen zijn in samenstelling exact gelijk aan het Tibetaanse parlement.

 

bronnen: ICT; tibetanparliament.org

Facebooktwitterpinterestlinkedinmail