Tibetaanse monnik Lobsang Gyatso (23) vrij

Na drie lange jaren van gevangenschap in de Chinese gevangenis is de Tibetaanse monnik Lobsang Gyatso vrijgelaten.
De nu 23-jarige Lobsang Gyatso, monnik uit het Kirti klooster in de provincie Amdo Ngaba, zwaaide op 2 april 2014 met een Tibetaanse vlag. In Ngaba stad riep hij daarbij leuzen voor een vrij Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. In eerste instantie wist hij uit handen van de autoriteiten te blijven. Enkele weken later werd hij tijdens een inval in het Kirti klooster door de Chinese politie gearresteerd. Wegens subversie, ondermijning van de staat, werd Lobsang Gyatso veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf.

Lobsang Gyatso, foto © TPI

Het Kirti klooster en Ngaba stad vormden de afgelopen jaren geregeld het decor van protesten tegen het regime en zelfverbranding door monniken, nonnen en andere Tibetanen die zich verzetten tegen de Chinese overheersing.

Het Kirti klooster in Ngaba werd gesticht in 1472 door Rongpa Chenakpa, leerling van Tsong Khapa. Het eerste klooster dat hij stichtte was in Gyelrang. De twee belangrijkste Kirti kloosters zijn tegenwoordig Ngaba Kirti Gompa, ookwel Gerdeng klooster genoemd, waar 2500 monniken wonen, en Taktsang Lhamo.
Het Kirti klooster Taktsang Lhamo ligt bij de grens van de provincie Gansu. Tijdens de culturele revolutie is Taktsang Lhamo geheel vernietigd. Inmiddels is het herbouwd, er wonen ongeveer 700 monniken. Er zijn nog dertig tot veertig kleine klooster in de regio verbonden aan de Kirti kloosters.
De twaalfde Kirti Tsenzhab Rinpoche woont heden ten dage in ballingschap in India, in het Kirti klooster in Dharamsala dat de twaalfde Kirti Rinpoche daar in 1990 zelf heeft gesticht.

Bronnen: rfa.org, thetibetpost.com (foto ©TPI)

Delen: