Waar is de Panchen Lama?

De Panchen Lama is een van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet. In 1995 werd hij na zijn erkenning door de Dalai Lama als Gedhun Choekyi Nyima, de 11de Panchen Lama, op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.
Nu, bijna 22 jaar later, houdt de Chinese regering hem nog steeds gevangen. Tot op de dag van vandaag blijft hij springlevend in de harten van Tibetanen en gaan ze onverminderd door met het eisen van zijn vrijlating.
Ondanks inspanningen van ICT en internationale mensenrechtenorganisaties weigert de Chinese regering informatie over de verblijfplaats of welzijn van de Panchen Lama te geven. China claimt dat hij een normaal leven leidt, maar ontzegt iedere toegang tot hem.

Dit is een van de talloze manieren, waarop de Chinese regering de Tibetaanse religie, die de ruggegraat is van de Tibetaanse cultuur en identiteit, systematisch probeert te breken.
Het is onacceptabel dat de Chinese autoriteiten de wereld al 22 jaar in duisternis houdt betreffende de verblijfplaats van de Panchen Lama. Teken de PETITIE en eis dat China nu in actie komt en hem en zijn familie onmiddellijk vrij laat.

Bekijk hier de video ‘Gedhun Choekyi Nyima’ van Students for a Free Tibet. Een ‘open brief’ aan de Panchen Lama.

Bronnen: savetibet.nl, freetibet.org (foto), students for a free tibet

Delen: