Tibetaanse dokter gearresteerd in Tibet

Het is nu pas naar buiten gekomen dat de Tibetaanse dokter Khedrup 27 februari 2017 weer is gearresteerd. Khedrup is de directeur van het kloosterziekenhuis Maru in Kanlho. Vorig jaar werd de 47-jarige dokter ook al gearresteerd. Hij werd beschuldigd van het schrijven van artikelen die de vrijheid van religie en etnische minderheidsrechten verdedigen. De Tibetaanse dokter werd ook beschuldigd van het verspreiden van audio opnames van de spirituele leider van Tibet, de Dalai Lama.
De lokale overheden hebben nog geen reden voor de tweede arrestatie gegeven.

Op 14 december 2016 werd de arts, Khedrup, de eerste maal in de cel gegooid door de politie van Machu in Gannan (Gansu ’s Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho). Een inwoner van het gebied sprak met de Tibetaanse afdeling van Radio Free Asia. Meer dan een maand zat de dokter in de gevangenis waar hij geslagen en gemarteld werd, aldus de Tibetaanse bron. Hij zou gelinkt zijn aan een protest volgend op de zelfverbranding van Machu-inwoner Tashi Rabten op 8 december 2016, Khedrup werd verdacht van het sturen van foto’s en filmpjes aan de internationale media van de zelfverbranding.
Uiteindelijk kon de politie geen bewijs overleggen voor de beschuldigingen en werd de Tibetaanse arts vrijgelaten. Zijn mobieltje kreeg hij niet terug. Hij werd gewaarschuwd met niemand te spreken over wat hem was overkomen tijdens zijn gevangenschap. Ze zeiden dat ze hem nauwlettend in de gaten zouden houden en dat hij opnieuw zou kunnen worden gearresteerd.

Tashi Rabten, 33 jaar, stak zichzelf in brand in de vroege ochtend van 8 december 2016, op een weg die leidt van het Machu-graafschap naar de Machu-brug. Hierop volgde volgens ooggetuigen een protest. Rabten heeft leuzen geroepen voor een vrij Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama. Ook riep hij om de vrijlating van de Panchen Lama. De Chinese politie sloeg en mishandelde de vrouw en dochters van Rabten nadat ze in bewaring waren genomen voor ondervraging. De drie moesten een verklaring ondertekenen waarin stond dat Rabten zichzelf in brand stak omdat hij thuis problemen had, niet uit protest tegen het Chinese beleid, aldus een bron.

Bronnen: Voa.com, RFA.com (Lhuboom, Dorjee Damdul, Richard Finney)


Delen: