Museum voor hedendaagse Tibetaanse Kunst in Nederland

Emmen is vanaf 1 juni een museum rijker. De Tibetaanse kunstenaar Tashi Norbu neemt dan met het Museum of Contemporary Tibetan Art zijn intrede in het paviljoen in de oude Emmer dierentuin. Hoofdstraat 16, Emmen.

Norbu wil in zijn museum met moderne Tibetaanse kunst een brug slaan de oosterse en westerse kunst en cultuur. Dat is een langgekoesterde wens van de kunstenaar. Doelstellingen van Norbu zijn wederzijds begrip en inspiratie.
Tentoonstellingen en kunsteducatie krijgen een plaats in het Emmer Museum of Contemporary Tibetan Art.  Ook komt er een museumwinkel met Tibetaanse kunst en handwerk.

Tibet
Tashi Norbu zag het levenslicht in Tibet, maar hij woont en werkt thans in Nederland. Hij heeft traditionele Tibetaanse kunst gestudeerd aan de Bibliotheek van Tibetaanse werken en Archieven, in de nabijheid van de Dalai Lama. In 1999 studeerde Norbu daar af. Als kind was Tashi al geïnspireerd door westerse kunstexpressies.

Tashi exposeerde onder meer in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Griekenland, Spanje, India en Nepal.

Tashi Norbu, “Sacred Spring: Sweet Dreams”

“Sacred Spring: Sweet Dreams”
Tashi Norbu heeft zich toegelegd op de papierknipkunst. Een precies werkje waarbij hij afdrukken van Tibetaans boeddhistische geschriften gebruikt om vormen uit te snijden. Tashi Norbu zet deze eeuwenoude techniek naar zijn hand, waarbij hij met zijn papieren uitsneden van bloemen een bloeiende Boeddha vormt. Deze combinatie van techniek en beeldtaal zijn een kenmerk van het werk van Tashi Norbu; een samenkomen van traditionele technieken en vormen en moderne elementen.

Op subtiele wijze mengt Tashi zijn eigen kleurenpalet van verschillende roze tinten, om de lelies een zachte sfeer mee te geven, om dit symbool van zuiverheid te benadrukken.

De roze tinten en de sfeer refereren aan ‘Sacred spring: Sweet dreams’ van Paul Gauguin, een kunstenaar wiens oeuvre Tashi inspireert. De lentekleuren in dit werk van Tashi Norbu geven de Boeddha, verbonden aan dit seizoen van ontluiking, een extra dimensie.

Museum voor hedendaagse Tibetaanse kunst, in Emmen
Delen: