Heeft actie zin?

Rebecca Solnit betoogt dat optimisten en pessimisten iets met elkaar gemeenschappelijk hebben: de optimisten doen niks omdat het vanzelf wel goed komt, en de pessimisten doen niks omdat het toch niet helpt. Solnit betoogt dat we altijd door moeten gaan, ook als we niet meteen zien wat de winst is van onze acties.

“Om door te zetten, moeten mensen willen geloven dat hun talloze kleine daden er bij elkaar opgeteld toe doen. Dat hun daden ertoe doen, ook als de resultaten niet meteen duidelijk of zichtbaar zijn. Geloven dat dit ertoe doet – goed, we kunnen de toekomst niet kennen. We hebben het verleden. Dat geeft ons patronen, modellen, parallellen, principes en hulpbronnen, en verhalen over heldenmoed, grootsheid, doorzettingsvermogen en over de diepe vreugde die je kunt putten uit betekenisvol handelen. Met dat allemaal op zak kunnen we kansen grijpen en kunnen we beginnen onze hoop tot werkelijkheid te maken.”

De Tibet Support Groep Nederland blijft demonstreren, petities ondertekenen, de Tibetaanse zaak onder de aandacht brengen. Proberen onze hoop tot werkelijkheid te maken.

Lees hier het artikel ‘Protest and persist: why giving up is not an option, The Guardian

Boek: Rebecca Solnit, Hope in the Dark

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail