Foto’s van de Dalai Lama in Emmen

Een bijzondere expositie met foto’s van de Dalai Lama is te zien in het Museum of Contemporary Tibetan Art in Emmen. Dit museum is een initiatief van kunstenaar Tashi Norbu.

De banieren die getoond worden de tentoonstelling representeren de drievoudige toewijding van de Dalai Lama voor een vredelievend leven.

De drievoudige toewijding voor een vredelievend leven zijn het promoten van normen en waarden, het promoten van religieuze harmonie en het behoud van de Tibetaanse cultuur. Uitleg hierover wordt gegeven in het Tibetaans, Engels en Hindi. De banieren zijn ter beschikking gesteld door het Tibet Museum in India.

De directeur van dit museum, Tashi Phuntsok, was te gast in het Emmer museum en heeft de expositie officieel geopend. Het Museum of Contemporary Tibetan Art is gevestigd in de Hoofdstraat 16 te Emmen.

Tashi Norbu wil in zijn museum met hedendaagse Tibetaanse kunst in Emmen  een brug slaan de oosterse en westerse kunst en cultuur. Dat is een langgekoesterde wens van de kunstenaar. Doelstellingen van Norbu zijn wederzijds begrip en inspiratie.
Tentoonstellingen en kunsteducatie krijgen een plaats in het  Museum of Contemporary Tibetan Art. www.museumofcontemporarytibetanart.com

Tibet Museum India www.tibetmuseum.org

Museum voor Hedendaagse Tibetaanse Kunst

Uit de TSG Special van juli 2017 over de Dalai Lama:

De drievoudige toewijding van de Dalai Lama

Ten eerste, als mens, is Zijne Heiligheid toegewijd aan de bevordering van menselijke waarden als mededogen, vergiffenis, tolerantie, tevredenheid en zelfdiscipline. Hij zegt dat we als mensen hetzelfde zijn. Wij willen allemaal geluk en wij willen niet lijden. Ook mensen die niet religieus zijn, kunnen ervan profiteren als ze deze menselijke waarden in hun leven integreren. Zijne Heiligheid verwijst naar deze waarden als seculiere ethiek of universele waarden. Hij is vastbesloten om te praten over het belang ervan en om deze waarden te delen met iedereen die hij ontmoet.

Ten tweede, als religieuze beoefenaar, is Zijne Heiligheid toegewijd aan het bevorderen van religieuze harmonie en begrip tussen de belangrijkste religieuze tradities in de wereld. Ondanks filosofische verschillen hebben alle grote wereldreligies hetzelfde potentieel om goede mensen te creëren. Het is daarom belangrijk dat de religieuze tradities elkaar respecteren en de waarde van de respectievelijke tradities erkennen. Het idee dat er één waarheid en één religie is, is relevant voor de individuele beoefenaar. Wat de bredere gemeenschap betreft, moeten we echter erkennen dat er
verschillende waarheden en verschillende religies zijn.

Ten derde, als Tibetaan, is de toewijding van Zijne Heiligheid gericht op de hoop en het vertrouwen van het Tibetaanse volk. Dit impliceert het werken aan het behoud van de boeddhistische cultuur van
Tibet, een cultuur van vrede en geweldloosheid, en de inzet voor het natuurbehoud in Tibet.

www.dalailama.com

copyright Cosmic Paper

Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama bezocht Nederland voor het eerst in 1973, veertien jaar na zijn vlucht uit Tibet. Hij gaf een openbare lezing in het Tropeninstituut, en bezocht buiten alle publiciteit om ook het Nederlandse Koninklijk Huis. Daar had hij een ontmoeting met koningin Beatrix. Paul de Leenheer van meditatiecentrum de Kosmos bood de Dalai Lama het magazine Cosmic paper #6 aan
Foto © Cosmic Paper 1973

Nieuwsbrief Tibet Support Groep Nederland
Redactie-adres: Spuistraat 185A, 1012 VN Amsterdam
mail: info@tibet.nu

Delen: