Tibetaanse nomaden speelbal van Xi

De Tibetaanse nomaden die eeuwenlang rondtrokken over de grazige vlaktes van het Tibetaanse hoogland, worden tot speelbal gemaakt door de Chinese president Xi Jinping.

In een artikel in het Boeddhistisch Dagblad valt te lezen hoe Xi nomaden aan de grens van China met India vraagt in de regio Lhunze te blijven. Zo kan India minder aanspraak maken op dat gebied, is waarschijnlijk de redenering van Xi. Hij wendt dan wel voor een vreedzame oplossing te willen voor het grensconflict met India maar is blijkbaar op zoek naar nieuwe manieren om zijn zin door te drijven.

Tibetaanse nomaden werden door diezelfde Chinese regering op veel plaatsen gedwongen hun vee en graasgebieden achter te laten, zoals voor het zogenaamd onbewoonde “natuurgebied” Hoh Xil (Achen Gangyap in het Tibetaans). Dit gebied bevindt zich op het Tibetaanse Plateau tussen drie grote natuurgebieden. Toerisme vanuit China naar dit gebied zal gestimuleerd worden.
China nomineerde het gebied voor een UNESCO-status als natuurgebied. China verklaarde dat het gebied niet bewoond was maar sommeerde ondertussen groepen nomaden te “herhuisvesten”.
In augustus 2017 werden nomaden verbannen uit de provincie Darlag in Golog.
De Tibetaanse nomaden, die gewend waren in de zomer hun tenten op te slaan in de hooglanden en in de winter hun tenten en vee naar lager gelegen gebied te brengen (of zelfs in een huis te overwinteren), wonen nu in nieuwe nederzettingen. Hen is voorgehouden dat zij scholing zullen krijgen maar door de matige werkgelegenheid zal dat weinig effect hebben, mocht de herscholing Ć¼berhaupt plaatsvinden.
Maar nu heeft Xi de Tibetaanse nomaden blijkbaar nodig voor eigen doeleinden.

Lees hier het bericht in het Boeddhistisch Dagblad.

Lees meer over de nomaden uit provincie Darlag in Golog en lees meer over het natuurgebied Hoh Xil.

Tibetaanse kinderen
foto EH Dissen
Tibetaanse jeugd
foto R Dissen
Delen: