Aardbeving treft Tibet 18 november 2017

In de vroege morgen van 18 november trof een aardbeving met een magnitude van 6.9 op de schaal van Richter de provincie Nyingchi in Tibet, nabij de grens met Arunachal Pradesh, India.
Het epicentrum van de beving lag op een diepte van 10 kilometer, aldus het Chinese seismologisch centrum CENC.

De beving werd gevolgd door een naschok van 5 op de schaal van Richter.
De beving werd gevoel in Aruncahal Pradesh en Assam in India.

Tot nu toe is er niets bekend over eventuele slachtoffers en lijkt de schade voornamelijk materieel. Kijk op Nu.nl naar een fragment opgenomen in Tibet.

In april en juli 2017 waren er aardschokken in Nepal die ook in Tibet slachtoffers eisten en in 2015 waren er twee grote bevingen in Nepal waarbij vele doden te betreuren waren, ook in Tibet vielen toen slachtoffers.

The Tibet Fund startte een inzamelingsactie in 2015 waarover u hier meer kunt zien.

AARDBEVINGEN
Een aardbeving is het waarneembare schudden van het aardoppervlak, als gevolg van de plotselinge afgifte van energie in de aardkorst die seismische golven veroorzaakt. Het wordt gemeten met behulp van observaties van seismometers. De Richter-magnitudeschaal (ook; schaal van Richter) kent een magnitudegetal toe om de omvang van een aardbeving aan te geven. Aardbevingen van magnitude 3 of lager zijn meestal onmerkbaar of zwak en magnitude 7 en hoger veroorzaken mogelijk ernstige schade over grotere gebieden, afhankelijk van hun diepte. Aardbevingen kunnen sterk genoeg zijn om hele steden te vernietigen.

Het woord aardbeving beschrijft elke seismische gebeurtenis, of deze nu natuurlijk is of veroorzaakt door mensen. Het wordt veroorzaakt door een geologische breuklijn, of door andere gebeurtenissen zoals vulkanische activiteit, aardverschuivingen, mijnontploffingen en kernproeven. Het punt van de initiƫle breuk van een aardbeving wordt zijn focus of hypocentrum genoemd. Het epicentrum is het punt op grondniveau direct boven het hypocentrum.

bronnen: timesofindia.com, earthquakereport.com, nu.nl, metrotime.be

foto boven: earthquakereport.com

Landslide in Tibet in september 2017

Delen: