Ahimsa volgens Gandhi

Vandaag herdenken we Mahatma Gandhi, uitdrager van geweldloosheid. Zeventig jaar geleden kwam deze voorstander van vredelievendheid door geweld om het leven.

Met Dolma Tsering, parlementslid van het Tibetaanse parlement in ballingschap, sprak de Tibet Support Groep over het Ahimsa volgens Gandhi, en de betekenis van geweldloosheid voor de Tibetanen, voor onze laatsverschenen nieuwsbrief (december 2017).

Lees de nieuwsbrief.

In ons dagelijks leven kunnen wij geweldloosheid toepassen. Geweldloosheid is niet puur het vermijden van fysiek geweld. Gandhi droeg demonstranten destijds op om zelfs niet te schelden. Ieder protest onder zijn aanvoering moest geheel geweldloos verlopen. De veertiende Dalai Lama ziet Gandhi als voorbeeld. Al 65 jaar staat de Dalai Lama geweldloosheid voor in de lange weg naar vrijheid voor het Tibetaanse volk.

OOK HERDENKEN WE Gene Sharp, oprichter van het Albert Einstein Institution bestudeerde geweldloosheid en schreef het boek The Politics of Nonviolent Action.  Hij werd zeer geïnspireerd door Gandhi. Op 28 januari 2018 is hij overleden.
Sharp publiceerde in 2005 Waging Nonviolent Struggle: 20th Century Practice and 21st Century Potential.
Het borduurde voort op zijn eerdere werk en legt verslag van praktijkvoorbeelden waar geweldloosheid in de praktijk is gebracht, de lessen die daaruit geleerd kunnen worden en bevat informatie over het effectiever plannen van geweldloze strijd. Sharp ontving meerdere onderscheidingen voor zijn wetenschappelijke bijdrage aan dit onderwerp.

Foto Pixabay

DIERENVRIEND

Vegetarisme was voor Gandhi heel belangrijk. Hij heeft heel wat luisterrijke voorgangers wat dat betreft, die geen vlees aten uit vreedzaam oogpunt.

De Griekse geleerde Pythagoras  zei meer dan 2500 jaar geleden: “Zo lang mensen dieren slachten, zullen ze ook elkaar blijven slachten. Degene die het zaadje van moord en pijn plant, zal nooit geluk en liefde oogsten.”

Omstreeks dezelfde tijd schijnt Siddhartha Gautama Boeddha in India gezegd te hebben: “Het is belangrijker om het lijden van dieren te voorkomen, dan samen met priesters te discussiëren over de ellende in de wereld.”

Foto Gandhi: Pixabay

Lees meer over geweldloosheid

Bezoek onze webwinkel om meer te lezen over verschillende onderwerpen zoals Het boek van Vreugde.

Delen: