Brand in de Jokhang tempel in Lhasa

De Jokhang tempel in Lhasa, de hoofdstad van Tibet, heeft in brand gestaan.
Het was druk in Lhasa, op zondag 18 februari jl., vanwege de viering van Losar, het Tibetaanse nieuwjaarsfeest. Duizenden mensen waren in de stad toen de vlammen plotseling uit het dak van de Jokhang tempel leken te slaan (er werd ook gesproken over het nieuwere tempelgedeelte achter de oorspronkelijke Jokhang).

Op Facebook verschenen beelden van de brand in de Jokhang tempel, de belangrijkste en een van de oudste tempels van Tibet. Het dak van de Jokhang leek te branden, de vlammen stegen hoog op. De Chinese autoriteiten schijnen op alle mogelijke manieren te hebben gepoogd om Tibetanen te beletten nieuws over deze brand te verspreiden. Sowieso worden Tibetanen in Tibet zeer beperkt in hun toegang tot internet en social media.

In eerste instantie kwamen de Chinese autoriteiten niet met enig bericht over de brand naar buiten, pas na enkele uren kwam er bericht over de brand in Jokhang. Er werd bij gezegd dat het allemaal wel meeviel en dat de brand geblust was. De Jokhang schijnt echter wel volledig afgeschermd te worden en ontoegankelijk te zijn.

Voor Jokhang, kalligrafie van Tsering Puntsok ©2018
Jokhang, Lhasa, Tibet © Pixaby

UNESCO
Sinds het jaar 2000 staat de Jokhang tempel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, net als het Potala paleis, ook in Lhasa.

Jokhang tempel, Lhasa, Tibet © foto: Pixaby

De Jokhang is het meest heilige van Tibet’s religieuze gebouwen en wordt beschouwd als het religieuze hart van Tibet en de Tibetaanse culturele wereld. Het gebouw biedt onderdak aan meer dan 3000 Boeddhabeelden en andere goden en historische figuren. Het werd gesticht tijdens de regeerperiode van Songtsen Gampo, die wordt beschouwd als degene die het boeddhisme naar Tibet heeft gehaald. Het is in 1610 aanzienlijk vergroot onder leiding van de vijfde Dalai Lama, die ook heeft toegezien op de bouw van het Potala Paleis. De twee gebouwen dienden een dubbelrol in Lhasa als politieke en religieuze centrum van Tibet en speelden een centrale rol in het versterken de in 1682 overleden vijfde Dalai Lama, die als eerste Dalai Lama wereldse en geestelijke macht uitoefende over heel Tibet. (Tekst: savetibet.nl)

Jokhang tempel, Lhasa, Tibet © Pixaby

 

foto’s: Pixaby

bronnen:
Chinese staatsmedia artikel, ‘Opening Jokhang Tempel’, 18 februari 2018, news.online.sh.cn/news/gb/content/2018-02/18/content_8784960.htm 
Chinese staatsmedia, 17 februari 2018, met als bronvermelding de Tibet Daily: news.sina.com.cn/c/nd/2018-02-17/doc-ifyrrmye2398964.shtml 
 Ook Xinhua heeft het nieuws gepost, dat het vuur was geblust en plaatste de informatie op 17 februari om 23.45 uur: www.xinhuanet.com/english/2018-02/17/c_136982222.htm;
 Global Times, ‘Brand breekt uit bij Jokhang tempel in Tibet’, 17 februari 2018, www.globaltimes.cn/content/1089818.shtml
 Tsering Kyi microblog op 18 februari, @dreamlhasa;
AFP rapport, 18 februari 2018: https://www.afp.com/en/news/717/fire-hit-jokhang-temple-streets-reopen-after-blaze-tibet-holy-site-doc-10a2n61;
savetibet.nl
Delen: