Zingende Tibetaanse monniken

De Tibetaanse Gyuto monniken zingen voor vrede. Gratis download.

De Gyuto-monniken staan bekend om hun traditie van boventoonzang, waarvan wordt gezegd dat ze door hun stichter zijn overgedragen. Door heel bewust gebruik te maken van formanten is het mogelijk om naast de door de stembanden veroorzaakte grondtoon, de boventonen daarvan zo te versterken dat er als het ware een extra stem ervaren wordt.
Hun zangkunsten werden beroemd in het Westen nadat opnames gemaakt door David Lewiston in 1974 en in 1986 door Windham Hill Records werden uitgebracht. In 1995 reisde een groep Gyuto-monniken naar de Verenigde Staten en trad op tijdens een reeks concerten met de Grateful Dead.
Onder de naam “Gyüto Monks Tantric Choir” verschenen ze op het Mickey Hart / Planet Drum album Supralingua.
Om de honderdste verjaardag van de Tibetaanse onafhankelijkheidsverklaring te vieren, traden de Gyuto-monniken van Tibet op tijdens het Glastonbury Festival 2013 op 27 juni 2013 in de groene velden. Ze creëerden ook een ceremoniële zandmandala, een Tibetaans-boeddhistische traditie van het bouwen van een symbolisch beeld van het universum uit gekleurd zand dat na voltooiing wordt vernietigd en terugkeert naar de wateren van de aarde.

Gyuto monnik draagt beelden © John Hill

Gyuto རྒྱུད་ སྟོད་ werd in 1475 gesticht door Jetsun Kunga Dhondup en is een van de belangrijkste tantrische scholen van de Gelug-traditie. In Tibet zouden monniken die hun geshe studies hadden afgerond, worden uitgenodigd om zich bij Gyuto of Gyume, een andere tantrische instelling, aan te sluiten om een ​​stevige basis te krijgen in de vajrayana-praktijk. Beide kloosters bevonden zich vroeger in Lhasa, Tibet, maar ze zijn opnieuw gevestigd in India. Ten tijde van de Chinese invasie in 1950 maakten ongeveer 1000 monniken deel uit van het klooster. Op 21 maart 1959, kort nadat de 14e Dalai Lama Lhasa had verlaten voor ballingschap in India, was de Ramoche tempel een focus van militaire operaties door het Chinese Volksbevrijdingsleger. “Bijzonder waardevolle getuigenissen worden geleverd door de vijfde Yulo Rinpoche, een monnik van het Gyuto Upper Tantric College en organisator van de verdediging van Ramoche Temple, die zegt dat ‘de Chinese communisten zonder onderscheid op Tibetanen hebben geschoten, of ze nu aan het verzet deelnamen of niet, zij vermoordden veel Tibetanen die naar het huis van Ngabo renden om een toevluchtsoord te vinden. ‘ Een andere getuige, Jampa Tenzin, heeft in een persoonlijk interview verklaard dat hij vluchtende bedelaars en kinderen had zien rondkomen in de buurt van Ramoche Temple, een rapport dat wordt bevestigd door andere Tibetaanse getuigenissen.”
60 Gyuto-monniken vluchtten naar India in 1959. Na de eerste bijeenkomst in Dalhousie, India, werd het klooster gevestigd in Tenzing Gang, in Arunachal Pradesh, India. Het hoofdklooster is nu gevestigd in Sidhbara, nabij Dharamsala, India. Tegenwoordig zijn er bijna 500 monniken bij de order aangesloten.

© Gyuto monks Australia

NIEUWS
Nieuwe woonfaciliteiten voor oudere monniken van het Gyuto-klooster in Dharamsala, India, zijn geopend door His Eminence Professor Samdhong Rinpoche, voormalig premier van Tibet, in februari 2018.
Een geweldige moment, het hoogtepunt van een droom die een decennium geleden werd gedeeld met de Grote Chantmaster van Gyuto Lobsang Tsering en de afgelopen jaren met Gen Kalsang Gyatso die het tot bloei heeft gebracht en er hard aan werkte. Gyuto House Australië heeft het grootste deel van de fondsen ontvangen van gulle sponsors.
Professor Samdhong Rinpoche is erg onder de indruk van de nieuwe faciliteit. Hij sprak over hoe belangrijk het is om in deze wereld fondsen te gebruiken voor op behoeften gebaseerde doelen in plaats van op hebzucht gebaseerde doeleinden.
Hij zei verder dat dit gebouw met succes de doelstelling heeft bereikt en hij bedankte iedereen die heeft bijgedragen.
De oude monniken vinden het geweldig!

His Eminence Professor Samdhong Rinpoche © 2018

De Gyuto monniken zijn ook te vinden op Facebook.

Na hun vlucht uit Tibet stichtten 6o Gyuto monniken een klooster in India, het Gyuto Monastery.
Ook is er een Gyuto House in Australië.
Gyuto Wheel of Dharma Monastery, Minnesota
Gyuto Varjrayana Center, of San Jose, veruisde en is nu The Gyuto Foundation in East Richmond Heights, California

Bronnen: Wikipedia;
Facebook;  biebloghengelo;
www.illuminastudios.net;
– Li, Jianglin,; 1956-, 李江琳, (2016). Tibet in agony : Lhasa 1959. Wilf, Susan,. Cambridge, Massachusetts: Harvard University Press. p. 277. ISBN 9780674088894.

Een formant is een resonantie (significante en smalle piek) op een bepaalde frequentie. Een klank kan op één frequentie een formant bevatten, maar ook op meerdere. Formanten leveren een belangrijke bijdrage aan de klankkleur. (Wikipedia)

Delen: