Actie voor de 29ste verjaardag van de Panchen Lama op 24 april

Tezamen met de International Campaign for Tibet en de Tibetaanse Gemeenschap Nederland roept de Tibet Support Groep op tot de directe vrijlating van de Panchen Lama. 25 April is de 29e verjaardag van de Panchen Lama, Gendhun Choekyi Nyima, die al 23 jaar vermist wordt.

Op zesjarige leeftijd werd Gedhun Choekyi Nyima ontvoerd door de Chinese overheid. Dat gebeurde net na de Dalai Lama hem erkende als de 11e Panchen Lama, de tweede belangrijkste boeddhistische leider van Tibet, na de Dalai Lama.

Kusho Bagdro: Waar is de Panchen Lama? © Kusho Bagdro

ACTIE: Op 24 april zal een petitie worden aangeboden over de Panchen Lama bij de tweede Kamer in Den Haag, om 13.45 uur.
Om de 29ste verjaardag van de Panchen Lama en zijn 23 jaar durende vermissing te markeren, wordt die dag een gebedsdienst voor een lang leven van de Panchen Lama georganiseerd op het Plein, tegenover de Tweede Kamer van 13:00 tot 14.30 uur. Vervolgens worden de verzamelde verjaardagswensen aan de Panchen Lama bij de Chinese ambassade aangeboden, en een petitie waarin  China met klem wordt opgeroepen de Panchen Lama onmiddellijk vrij te laten.

U kunt uw steun betuigen door naar het Plein in Den Haag te komen op 24 april 2018, 13:00-14:30 uur.

Stuur de Panchen Lama uw verjaardagswens
Stuur hem ook uw verjaardagswens, klik hier.

10e Panchen Lama choekyi Gyaltsen, foto: Office of Tibet

Panchen Lama
De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet.
Na de dood van de 10e Panchen Lama in 1989, ging een commissie in opdracht van de Dalai Lama, geheel volgens de Tibetaanse traditie op zoek naar zijn reïncarnatie. China mengde zich in deze kwestie door zelf op zoek te gaan naar een nieuwe Panchen Lama. Zowel de Dalai Lama als de Chinese autoriteiten wezen een nieuwe Panchen Lama aan. De door de Chinezen aangewezen Panchen Lama is officieel geïnstalleerd, de door de Tibetanen aangewezen Panchen Lama is in 1995 op 6-jarige leeftijd samen met zijn ouders gearresteerd. Sindsdien is nooit meer wat van hem vernomen.

Bekijk hier de documentaire die de NOS maakte over de Panchen Lama.

De 11e Panchen Lama (foto: freetibet.org)

Lees meer over de Panchen Lama

Den Haag 10 maart © 2018 SOTC

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail