25 April: Panchen Lama 29 jaar, waar is de Panchen Lama?

Tezamen met de International Campaign for Tibet en de Tibetaanse Gemeenschap Nederland roept de Tibet Support Groep op tot de directe vrijlating van de Panchen Lama. 25 April is de 29e verjaardag van de Panchen Lama, Gendhun Choekyi Nyima, die al 23 jaar vermist wordt.

Op zesjarige leeftijd werd Gedhun Choekyi Nyima ontvoerd door de Chinese overheid. Dat gebeurde net na de Dalai Lama hem erkende als de 11e Panchen Lama, de tweede belangrijkste boeddhistische leider van Tibet, na de Dalai Lama.

©photo Courtesy RFA

‘Dinsdag 24 april was ik in Den Haag uit solidariteit met het Tibetaanse volk. Morgen is het de verjaardag van de Panchen Lama, hij wordt dan 29 jaar. Hij werd op 6 jarige leeftijd ontvoerd door de Chinese machthebbers en sindsdien is hij spoorloos. De Panchen Lama is heel belangrijk voor het Tibetaanse volk en daarom werd er vandaag een petitie met handtekeningen aangeboden aan de Tweede Kamer. Er was een toespraak door Tsering Jampa (ICT), er was een tibetaans ritueel met gebeden en het Nationaal volkslied werd gezongen. daarna gingen we naar de Chinese Ambassade.’
Helga

©maria
©maria

Ondertussen in India:

Kusho Bagdro: Waar is de Panchen Lama? © Kusho Bagdro

ACTIE: Op 24 april werd een petitie aangeboden over de Panchen Lama bij de tweede Kamer in Den Haag, om 13.45 uur.
Om de 29ste verjaardag van de Panchen Lama en zijn 23 jaar durende vermissing te markeren, werd de 24e een gebedsdienst voor een lang leven van de Panchen Lama georganiseerd op het Plein, tegenover de Tweede Kamer van 13:00 tot 14.30 uur. Vervolgens werden de verzamelde verjaardagswensen aan de Panchen Lama bij de Chinese ambassade aangeboden, en een petitie waarin  China met klem wordt opgeroepen de Panchen Lama onmiddellijk vrij te laten.
Stuur de Panchen Lama uw verjaardagswens
Stuur hem ook uw verjaardagswens, klik hier.

10e Panchen Lama choekyi Gyaltsen, foto: Office of Tibet

Panchen Lama
De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet.
Na de dood van de 10e Panchen Lama in 1989, ging een commissie in opdracht van de Dalai Lama, geheel volgens de Tibetaanse traditie op zoek naar zijn reïncarnatie. China mengde zich in deze kwestie door zelf op zoek te gaan naar een nieuwe Panchen Lama. Zowel de Dalai Lama als de Chinese autoriteiten wezen een nieuwe Panchen Lama aan. De door de Chinezen aangewezen Panchen Lama is officieel geïnstalleerd, de door de Tibetanen aangewezen Panchen Lama is in 1995 op 6-jarige leeftijd samen met zijn ouders gearresteerd. Sindsdien is nooit meer wat van hem vernomen.

Bekijk hier de documentaire die de NOS maakte over de Panchen Lama.

De 11e Panchen Lama (foto: freetibet.org)

Lees meer over de Panchen Lama

Den Haag 10 maart © 2018 SOTC

 

Delen: