Wat gebeurde er met de Jokhang, Lhasa?

Voor de Tibetanen is de Jokhangtempel in Lhasa het heiligdom der heiligdommen.
Er was brand op 17 februari jl., maar daarover mocht van Chinese autoriteiten geen ruchtbaarheid aan gegeven worden en er mochten via social media ook geen beelden worden verspreid.

Wat stond precies in brand, wat was de oorzaak, wat zijn de gevolgen?

Robert Barnett publiceerde 19 februari een foto die hij via WeChat had ontvangen:

a WeChat post from Tibet showed an aerial photograph of the Jokhang. It was marked in Tibetan to show that the east part of the Jokhang temple complex that had caught fire (in red) was not the part that included the main chapel with the Jowo (in yellow).

Er zijn wel foto’s en filmpjes verspreid.
Deze geven echter niet de volledige duidelijkheid die veel mensen zoeken.
Het communistische, door China gecontroleerde persagentschap Xinhua zei dat de vlammen vroeg op zaterdagavond begonnen “en snel werden gedoofd”.
Robert Barnett, een Londense expert op het gebied van het hedendaagse Tibet, zei echter in The Guardian dat de “bijna volledige onderdrukking van informatievertsrekking” over de gebeurtenissen in Beijing betekende dat veel Tibetanen vreesden dat ‘het hart van het Tibetaans Boeddhisme’ aanzienlijke schade had geleden.
Bijna vier uur nadat het vuur begon, zei hij, werd het zelfs niet erkend door de zwaar gecontroleerde media van China, “hoewel je het van kilometers verderop in de hele stad kon zien”.

© worldnewstime.com

Tsering Woeser, een Tibetaanse schrijfster en dissident, vertelde de New York Times: “Ik bid dat het vuur niet ernstig was en dat de oude gebouwen niet te veel schade hebben geleden. Voor de Tibetanen is de Jokhang de heiligste heilige plaats. ”

Kusho Bagdro, monnik en activist in India, voormalig politiek gevangene in Tibet, probeert acties op touw te zetten en er bij de VN en de EU op aan te dringen een onderzoeksteam naar Tibet te sturen.
‘Urgent Appeal to Tibetans Living in United States, Switzerland, Belgium and Other Countries:
As the Chinese Government has been trying to hush up the recent fire at the Jokhang Temple, the Tibetan people must, carrying the photographs of the Jokhang Temple in their hands, stage a protest before the offices of United Nations and European Commission and demand that they form an independent committee to investigate this matter. The Tibetan language, the Potala Palace, Norbulingka, Yumbu Lhakang, Jokang Temple—these are the heart and soul of Tibetan history. Their protection is therefore our paramount responsibility. Ven Bagdro Former Political Prisoner’.

foto van FB-site Ven. Bagdro, brand in Jokhang

 

Jokhang voor de brand ©foto Pixabay

De Jokhang (Tibetaans: ཇོ་ ཁང ་.) ook bekend als Zuglagkang (Tibetaans: གཙུག་ ལག་ ཁང་ ་.) is een Tibetaans boeddhistische tempel op Barkhor Square in Lhasa, de hoofdstad van Tibet.
Tibetanen beschouwen deze tempel over het algemeen als de heiligste en belangrijkste tempel in Tibet. De tempel wordt momenteel onderhouden door de Gelug-school, maar ze accepteren aanbidders van alle boeddhistische stromingen. De architecturale stijl van de tempel is een mengeling van Indiaas vihara-ontwerp, Tibetaans en Nepalees ontwerp.
De Jokhang werd gesticht tijdens het bewind van King Songtsen Gampo. Volgens de traditie werd de tempel gebouwd voor de twee bruiden van de koning: prinses Wencheng van de Chinese Tang-dynastie en prinses Bhrikuti van Nepal. Beiden zouden Boeddhistische beelden en beelden uit China en Nepal naar Tibet hebben gebracht, die hier waren ondergebracht als onderdeel van hun bruidsschatten. Het oudste deel van de tempel werd gebouwd in 652. In de volgende 900 jaar werd de tempel meerdere keren vergroot met de laatste renovatie in 1610 door de Vijfde Dalai Lama. Na de dood van Gampo is het beeld in de tempel Ramcho Lake om veiligheidsredenen naar de Jokhang-tempel verplaatst. Toen koning Tresang Detsen regeerde van 755 tot 797, was het Boeddhabeeld van de Jokhang-tempel verborgen, omdat de minister van de koning vijandig stond tegenover de verspreiding van het boeddhisme in Tibet. Tijdens de late negende en vroege tiende eeuw werden de Jokhang en de Ramoche-tempels als stallen gebruikt. In 1049 gaf Atisha, een beroemde leraar van boeddhisme uit Bengalen, les in Jokhang.
Rond de 14e eeuw werd de tempel geassocieerd met de Vajrasana in India. In de 18e eeuw stond de Qianlong-keizer van de Qing-dynastie, na de Gorkha-Tibetaanse oorlog in 1792, de Nepalezen niet toe om deze tempel te bezoeken en het werd een exclusieve plaats van aanbidding voor de Tibetanen. Tijdens de Chinese ontwikkeling van Lhasa werd het Barkhor-plein voor de tempel aangetast. Tijdens de Culturele Revolutie vielen Red Guards de Jokhang-tempel aan in 1966 en gedurende een decennium was er geen eredienst. De renovatie van de Jokhang vond plaats van 1972 tot 1980. In 2000 werd de Jokhang een UNESCO-werelderfgoed als een uitbreiding van het Potala-paleis (een werelderfgoed sinds 1994).

bronnen:
Wikipedia
Facebook
Worldnewstime.com
The Guardian (https://www.theguardian.com/world/2018/feb/18/jokhang-temple-fire-engulfs-ancient-heart-of-tibetan-buddhism)

Delen: