Mensenrechten in Tibet, stand van zaken

Update over de stand van zaken wat betreft de mensenrechtensituatie in Tibet

 •  Duitsland roept op tot vrijlating van Tashi Wangchuk tijdens de 38e UNHRC bijeenkomst
  Tijdens de lopende 38e zitting van de Mensenrechtenraad in Genève, Zwitserland, hebben de Europese Unie en Duitsland de mensenrechtensituatie in Tibet aan de orde gesteld, terwijl ze opnieuw hun oproep voerden voor de vrijlating van Tashi Wangchuk, de Tibetaanse advocaat voor taalrechten die eerder ten onrechte tot vijf jaar gevangenisstraf was veroordeeld deze maand. Read more here
 • VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten verwerpt China’s weigering om toegang te verlenen tot China en Tibet
  In zijn laatste toespraak tot de 38ste zitting van de VN-Mensenrechtenraad op 18 juni, berispte Prins Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, China, omdat het zijn personeel geen “vrije toegang” gaf tot China, inclusief Tibet en Xinjiang, waar de mensenrechtensituatie verslechtert.
    Read more here and here.
 • Gedwongen om lofliedjes te zingen over CCP
  Tibetanen in alle delen van de autonome regio Tibet worden gedwongen om liedjes te zingen ter ere van de Chinese Communistische Partij in een nieuwe loyaliteitscampagne, meldde de RFA. Volgens RFA-bronnen, “ondanks het feit dat ze weigeren mee te doen uit onwil en onder het dreigen met “hoge boetes”, is een van de leden van elk Tibetaans gezin gedwongen het groepslied voor grote menigten uit te voeren,” uit te voeren op de oprichtingsdag van de CCP op 1 juli.  Read more here.
 • Familie van voormalig politiek gevangene bedreigd
  Chinese autoriteiten arresteerden een 69-jarige moeder van een voormalige Tibetaanse politieke gevangene die in India woont, en lastig vallen zijn familieleden, waaronder het vuren van banen en bedreigingen van ernstige gevolgen als de voormalige politieke gevangene niet wordt overgedragen aan de autoriteiten. Volgens TCHRD zei Tenzin Woeser (35) dat zijn 69-jarige moeder Monlam Kyi twee weken vast zat tussen 23 mei en 6 juni op een geheime locatie en “onderworpen was aan intens verhoor over haar zoon”. Read more here.
 • Tashi Wangchuk gaat in beroep tegen zijn veroordeling
  De Tibetaanse taalrechtenactivist Tashi Wangchuk, die veroordeeld is tot vijf jaar ‘wegens aanzetten tot separatisme’, zou tegen zijn vonnis in beroep zijn gegaan. Tashi Wangchuk werd gearresteerd en later veroordeeld na zijn verschijning in een New York Times-documentaire waarin hij sprak over het recht van het Tibetaanse volk op onderwijs in zijn eigen taal. Volgens nieuwsberichten zeiden de advocaten van Tashi Wangchuk dat hij in goede gezondheid verkeert en vastberaden is om de beslissing van de rechtbank aan te vechten.  Read more here and here.

  © Pixabay
 • Tibetaanse monnik  drie jaar eerder vrijgelaten dan straftermijn, wegens zijn gezondheidstoestand
  Lobsang Tenzin, een 28-jarige voormalige monnik in het Kirti-klooster, is vrijgelaten voordat hij zijn tienjarige gevangenisstraf had volbracht. RFA meldde dat de gezondheidstoestand van Lobsang Tenzin en de reden voor zijn vroege invrijheidstelling onbekend zijn. Lobsang Tenzin werd op 30 augustus 2011 veroordeeld wegens “medeplichtigheid aan zelfverbranding” door Kirti-monnik Phuntsok. Monnik Lobsang Tenzin keerde op 5 juni terug naar zijn geboortestad. 
   Read more here

  © Pixabay

-Willekeurig gevangen genomen Tibetaanse schrijver, vrijgelaten na 11 dagen De politie in de Chinese provincie Gansu heeft een Tibetaanse universiteitsstudent vrijgelaten nadat hij hem 11 dagen had vastgehouden zonder redenen te geven voor zijn detentie. Pema Gyatso, een 35-jarige schrijver en student aan de Northwest University voor Nationaliteiten in Lanzhou, werd op 25 mei vastgehouden en werd op 5 juni vrijgelaten. Pema Gyatso had een Tibetaans literair forum op WeChat gerund voor meerdere jaren en had waarschuwing ontvangen van de politie voor enkele van zijn “politiek gevoelige” geschriften, meldde RFA.  Read more here.

 • Deskundigen van de VN roept op tot de onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk
  Een groep mensenrechtenexperts van de VN die zich ‘ernstig zorgen maken’ over de Tibetaanse taalrechtenactivist Tashi Wangchuk, veroordeelde China die hem veroordeelde voor een gevangenisstraf van vijf jaar. In een persverklaring van verschillende mensenrechtenexperts, waaronder speciale rapporteurs over culturele rechten, vrijheid van mening en meningsuiting, racisme en rassendiscriminatie, willekeurige detentie en mensenrechtenverdedigers, zeiden ze: “Het is zeer verontrustend dat deze veroordeling na we hebben twee gezamenlijke mededelingen uitgegeven waarin wordt opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating en alle beschuldigingen worden ingetrokken. Read more here. 
 • Tibetan Students Appeals to be Taught in Tibetan

Tibetan students in Tsoshar prefecture have written a letter in Chinese appealing to the Chinese authorities to hire more bilingual teachers. At the start of 2018 school year, the students made the appeal saying that of 359 teachers newly hired in their district not a single teacher can give instruction in both languages, reported the RFA. It also noted that “only 270 teachers able to teach in Tibetan serve a student population of 9,800” in Tsoshar’s Yadzi and Palung counties. Read more here.

met dank aan Thutop Namgyal
First Secretary
Representative Office of His Holiness the Dalai Lama
Bureau du Tibet

Delen: