Tashi Wangchuk, gevangene wegens zijn stadpunten

TASHI WANGCHUK

Vandaag, 4 januari 2019, is het precies een jaar geleden dat  het proces van Tashi Wangchuk begon. Over drie weken (27 januari) is het de derde keer dat we een jaar detentie moeten bijschrijven. Al drie jaar zit Tashi dan achter tralies vanwege het verdedigen van zijn standpunten, o.a. over Tibetaans taalonderwijs in Tibet.

Natuurlijk blijft de Tibet Support Groep met het International Tibet Network en andere Tibet groepen strijden voor zijn vrijlating en voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van Tibetaans taalonderwijs in Tibet.

 

Al drie jaar lang pleiten mensenrechtenorganisaties en Tibetsupporters voor de vrijlating van Tashi Wangchuk, voorvechter van Tibetaans taalonderwijs in Tibet. De Chinese autoriteiten hebben hem beschuldigd van “aanzetten tot separatisme” na een interview met The New York Times, een Amerikaans tijdschrift, in 2015. Tashi Wangchuk is toen opgepakt en vastgezet. Zonder enige vorm van proces kwam het tot een rechtszaak in januari 2018 en op 22 mei 2018, werd bekend gemaakt dat hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. 
Tashi Wangchuk bepleitte de taalrechten van het Tibetaanse volk volgens de bepalingen in de Chinese grondwet en daarom vestigt zijn zaak de aandacht op het ontbreken van fundamentele rechten voor het Tibetaanse volk in Tibet, aldus de minister president van het Tibetaanse parlement in ballingschap, Dr. Lobsang Sangay.Vrije expressie in woord en beeld is in Tibet net zo beperkt als de vrije pers. Onderwijs in het Tibetaans voor kinderen in Tibet is geen vanzelfsprekendheid meer. De Tibetaanse cultuur wordt aangetast, beperkt, vernietigd. Tibetaanse kunstenaars in ballingschap vormen een geweldloze culturele verzetsgroep. Laat hun weten dat zij niet alleen staan in hun strijd voor het behoud van de Tibetaanse cultuur in al haar vormen. Alle steunbetuigingen worden gestuurd aan de kunstenaarsgroep in Dharamsala, India.

Amsterdam
Delen: