Vrijheid van studenten in Tibet beperkt

Het is al bijna geen nieuws meer, ook deze wintervakantie worden studenten in Tibet beperkt in hun bewegingsvrijheid.

Lhoka, Tibet Autonomous Region foto:RFA

Met name in Lhoka Tsethang zijn de Chinese autoriteiten aan het optreden. Het is tijdens deze wintervakantie aan studenten niet toegestaan buitenschoolse activiteiten te ontwikkelen. Het deelnemen aan workshops en dergelijke is verboden.

Eerder verschenen al geregeld berichten dat het kinderen niet is toegestaan tijdens schoolvakanties deel te nemen aan boeddhistische feestdagen en festivals.

Tibetaanse studenten worden tijdens hun opleiding onderwezen in de communistische ideologie, zij mogen niet worden blootgesteld aan andere perspectieven die hen zouden kunnen beïnvloeden. Deze ban op extracurriculaire activiteiten levert echter de nodige problemen en zorgen op bij de lokale Tibetanen. Volgens een van hen ligt de nadruk op boeddhistische activiteiten en laat het verbod daarop duidelijk zien dat de zogenaamde religieuze vrijheid die de Tibetanen volgens Chinese autoriteiten zouden hebben, een farce is.

Licht puja

Vrije expressie in woord en beeld is in Tibet net zo beperkt als de vrije pers. Onderwijs in het Tibetaans voor kinderen in Tibet is geen vanzelfsprekendheid meer. De Tibetaanse cultuur wordt aangetast, beperkt, vernietigd.

Tashi Wangchuk is een voorvechter van Tibetaans taalonderwijs in Tibet. De Chinese autoriteiten hebben hem beschuldigd van “aanzetten tot separatisme” na een interview met The New York Times, een Amerikaans tijdschrift, in 2015. Tashi Wangchuk is toen opgepakt en vastgezet. Zonder enige vorm van proces kwam het tot een rechtszaak in januari 2018 en op 22 mei 2018, werd bekend gemaakt dat hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.
Tashi Wangchuk bepleitte de taalrechten van het Tibetaanse volk volgens de bepalingen in de Chinese grondwet en daarom vestigt zijn zaak de aandacht op het ontbreken van fundamentele rechten voor het Tibetaanse volk in Tibet, aldus de minister president van het Tibetaanse parlement in ballingschap, Dr. Lobsang Sangay.

Bronnen: radio free asia; international tibet network; Tibet.nu

Delen: