12 maart 1959

Het waren misschien wel 10.000 Tibetaanse vrouwen wiens voetstappen weerklonken op weg naar het Potala paleis in de hoofdstad van Tibet, Lhasa, op 12 maart 1959.

Ongewapend trokken zij teweer tegen de Chinese bezetting van hun vaderland.

60 jaar geleden, 12 maart 1959, kwamen de vrouwen van Lhasa in opstand tegen de heerschappij van China door dapper naar voren te stappen terwijl China probeerde de opstanden die op 10 maart begonnen waren, te beëindigen. Duizenden vrouwen verzamelden zich vredig buiten het Potala-paleis in een demonstratie die verdere protesten teweegbracht die weken duurden. Veel van de betrokkenen werden gevangengezet; sommigen werden gemarteld, stierven in de gevangenis of werden geëxecuteerd, waaronder – enkele jaren later – een van de leiders genaamd Pamo Kusang die zich steeds had verzet in de gevangenis. InIn  decennia die volgden, bleven Tibetaanse vrouwen net zo goed de kern van het Tibetaanse verzet als Tibetaanse mannen. Onder de vrouwen en organisaties die ons toen en nu hebben geïnspireerd zijn Ama Adhe, Ngawang Sangdrol, Yeshe Choedron, Tsering Woeser en de Tibetan Women’s Association. Ga naar www.tibetuprising.org om een tijdlijn van Tibetaans verzet te bekijken.

Lees artikel over Tibetaanse vrouwen in verzet

Foto Facebook

Bronnen o.a. International Tibet Network

Delen: