Tibetaanse voormalig politiek gevangene Lekshey Thupten overleden

Lekshey Thupten, een Tibetaanse voormalig politieke gevangene, is onlangs overleden. Hij was ongeveer 50 jaar oud op het moment van zijn overlijden.
Lekshey Thupten was een monnik in het Nalanda-klooster in Phenpo, Lhundrup County in Lhasa. Hij werd in 1995 gearresteerd omdat hij zich had uitgesproken tegen de politieke heropvoedingscampagne die in zijn klooster werd gevoerd. Na zijn arrestatie werd hij veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf. Hij bracht de eerste twee jaar gevangenisstraf door in de Gutsa-gevangenis en werd later overgebracht naar de Drapchi-gevangenis, berucht om de wreedheden die de gevangenen werden aangedaan.
In de vijf jaar van opsluiting onderging Lekshe Thupten onmenselijke behandeling en marteling, zowel fysiek als mentaal, wat resulteerde in zijn zwakke gezondheid ten tijde van de vrijlating in 2000, aldus verschillende bronnen. Voormalig politieke gevangenen blijven lijden, zelfs na hun vrijlating.

Lekshey Thupten

Lekshey Thupten la werd geboren in Phenpo, Lhundrup County in Lhasa. Hij werd op jonge leeftijd in het plaatselijke Nalanda-klooster gewijd. Van jongs af aan begon hij tot zijn arrestatie in 1995 de boeddhistische dialectiek en doctrines in het klooster te bestuderen.
Het Freedom House, dat opnieuw Tibet als de tweede minst vrije regio in zijn rapport Freedom in the World 2019 heeft gerangschikt, merkt op: “gedetineerde verdachten en gevangenen zijn onderworpen aan foltering en andere vormen van misbruik. Tibetaanse gewetensgevangenen zijn in gevangenschap overleden onder omstandigheden die op foltering wijzen, en anderen zijn in een slechte gezondheid vrij gekomen, naar verluidt om sterfgevallen tijdens de hechtenis te voorkomen. ”
Dhondup Wangchen, een voormalige Tibetaanse politieke gevangene die onlangs de Courage Award van de Geneefse Human Rights Summit heeft gekregen, vertelde in zijn dankwoord over zijn ervaringen in de gevangenis en een leven van een voormalige politieke gevangene. Hij zei: “Het leven voor een Tibetaanse politieke gevangene na zijn vrijlating is erger dan de hel. Ik was constant onder toezicht. Ik kon mijn vrienden en familie niet ontmoeten omdat het hen in moeilijkheden zou brengen. Ik kon geen baan vinden omdat geen enkele werkgever de Chinese regering wilde tegenwerken door een voormalige politieke gevangene in dienst te nemen. Ik mocht nergens heen zonder toestemming van de Chinese autoriteiten. Ik kon geen medische zorg betalen.”
De frequente sterfgevallen van voormalige Tibetaanse politieke gevangenen als gevolg van de slechte gezondheid door de marteling die zij in de gevangenis hebben ondergaan, is een algemene zorg. Vanwege de intensieve informatieblokkade en censuur die China heeft uitgeoefend, is het erg moeilijk om de details van dergelijke sterfgevallen vast te stellen.

Dhondup Wangchen is een icoon van het geweldloze Tibetaanse verzet. Met zijn film ‘Leaving Fear Behind’ toonde hij aan dat hij het verkondigen van de waarheid belangrijker vond dan zijn eigen leven. Voor het maken van deze film, waarin hij Tibetanen in Tibet vroeg wat ze dachten van de bezetting van hun land door China, kreeg hij een lange celstraf.
Na zes jaar in een Chinese gevangenis wist hij uiteindelijk Tibet te ontvluchten. Ondanks zijn ontberingen is zijn moraal niet gebroken. Als je nu denkt dat Dhondup gaat genieten van een rustig leven dan heb je het mis. Sterker nog: hij is van plan zijn strijd voort te zetten.
In maart sprak Dhondup bij de VN Mensenrechtenraad in Genève. Hij vertelde over de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt en dat die niet op zichzelf staan. Zijn persoonlijke verhaal maakte een diepe indruk . Daarom is het ook zo belangrijk dat we de wereld blijven voeden met ooggetuigenverslagen.

ICT start een actie om Dhondup de wereld over te laten blijven reizen, en de hele wereld het ware verhaal te vertellen over Tibet; over hoe Tibetanen stelselmatig worden onderdrukt, hoe iedereen die zich hierover openlijk uitspreekt jarenlange gevangenisstraffen krijgt en hoe de Tibetaanse cultuur steeds verder wordt teruggedrongen.
www.savetibet.nl

Bronnen: tibet.net (Central Tibet Administration) en ICT (international Campaign for Tibet, savetibet.nl

Delen: