Panchen Lama 30 jaar, komt u ook naar Den Haag op 25 april 2019?

25 april 2019 is het de 30e verjaardag van de Panchen Lama. Tijd voor actie.
We nodigen u uit samen te komen in Den Haag op 25 april, bij de Chinese ambassade, Adriaan Goedkooplaan 7, van 10:00 tot 12:00 uur.
Met de International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschap Nederland zullen we een petitie aanbieden bij de Chinese ambassade en verjaardagswensen voor de Panchen Lama.
Gedhun  Choekyi Nyima werd in 1995 na zijn erkenning door de Dalai Lama als de 11de Panchen Lama, op zesjarige leeftijd door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.

Nu, 24 jaar later, houdt de Chinese regering hem nog steeds gevangen. Tot op de dag van vandaag blijft hij springlevend in de harten van Tibetanen en gaan ze onverminderd door met het eisen van zijn vrijlating.

Ter ere van zijn 30e verjaardag heeft de International Tibet Network een kunstenaarsimpressie laten maken van hoe hij er nu waarschijnlijk uitziet. De BBC werd daardoor geïnspireerd tot het maken en uitzenden van een filmpje in ‘The One Show’, een Engels programma met gemiddeld vijf miljoen kijkers. Op 24 april zal u in de gelegenheid zijn het te bekijken, een link verschijnt op die dag op onze website.
Op de dertigste verjaardag van de verdwenen Panchen Lama ontmoeten wij u graag bij de Chinese ambassade in Den Haag op 25 april vanaf 10:00 uur, om aandacht te vragen voor de Panchen Lama en de mensenrechtensituatie in Tibet.

Kusho Bagdro: Waar is de Panchen Lama? © Kusho Bagdro

Panchen Lama
De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet.
Na de dood van de 10e Panchen Lama in 1989, ging een commissie in opdracht van de Dalai Lama, geheel volgens de Tibetaanse traditie op zoek naar zijn reïncarnatie. China mengde zich in deze kwestie door zelf op zoek te gaan naar een nieuwe Panchen Lama. Zowel de Dalai Lama als de Chinese autoriteiten wezen een nieuwe Panchen Lama aan. De door de Chinezen aangewezen Panchen Lama is officieel geïnstalleerd, de door de Tibetanen aangewezen Panchen Lama is in 1995 op 6-jarige leeftijd samen met zijn ouders gearresteerd. Sindsdien is nooit meer wat van hem vernomen.
Klik en bekijk hier de documentaire die de NOS maakte over de Panchen Lama.
Klik en bekijk hier de video ‘Gedhun Choekyi Nyima’ van Students for a Free Tibet. Een ‘open brief’ aan de Panchen Lama.

Delen: