Amerikaanse ambassadeur bezoekt Tibet

De Amerikaanse ambassadeur in China die onder meer Tibet bezocht, maakt zich zorgen over de beperkte culturele en religieuze vrijheid van de Tibetanen in Tibet.
De ambassadeur, Terry Branstad, bezocht Tibet vorige week, en heeft gezegd dat de dialoog tussen China en Tibet hervat zou moeten worden.
Ook de (on)toegankelijkheid van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR) werd onder de aandacht gebracht. Voor diplomaten en journalisten is Tibet moeilijk toegankelijk, de Chinese overheid beperkt de toegang tot de TAR.

Tijdens zijn bezoek kreeg Branstad toegang tot belangrijke religieuze en culturele bezienswaardigheden, waaronder het Potala-paleis, de Jokhang-tempel, Norbulingka en het Seraklooster in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Hij ontmoette ook oudere Tibetaanse religieuze en culturele leiders, aldus de Amerikaanse ambassade.
Beijing heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen van Branstad, hoewel de Chinese woordvoerder Lu Kang vorige week zei dat China Branstad verwelkomde om getuige te zijn van de “remarquabele veranderingen in het leven van mensen sinds Tibet’s vreedzame bevrijding meer dan 60 jaar geleden.”
“Ik hoop dat dit bezoek aan Tibet ambassadeur Branstad kan helpen om zonder vooroordeel een conclusie te trekken gebaseerd op de feiten … in plaats van verward en vestoord te zijn door een aantal al lang bestaande geruchten en lasterlijke uitspraken,” zei Lu op een van de regelmatig geplande briefings.
China zegt dat Tibet al eeuwenlang deel uitmaakt van zijn territorium, maar veel Tibetanen zeggen dat ze het grootste deel van die tijd feitelijk een onafhankelijke natie waren. De overheersing door Beijing ontstond toen de militaire vleugel van de Communistische Partij, het Volksbevrijdingsleger, de regio binnenviel in 1950.
De Dalai Lama vluchtte naar India tijdens van een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing in 1959 en roept op tot echte autonomie voor Tibet onder Chinese heerschappij. Beijing noemt de 83-jarige geestelijke een gevaarlijke separatist, en weigert al meer dan een decennium contacten met zijn vertegenwoordigers en maakt zich sterk om elke ontmoeting tussen hem en buitenlandse politici te voorkomen.
In de afgelopen jaren is de controle over het Tibetaans boeddhisme, het gebruik van de Tibetaanse taal en de traditionele culturele expressie aanzienlijk toegenomen. Na anti-regeringsprotesten in 2008, legde Peking een beleid van “grid policing” op dat reis- en sociale leven aanzienlijk vermindert voor Tibetanen, zelfs terwijl China het binnenlands toerisme in de regio opvoert.

Branstad, foto Reuters op

bron BNN, ABCnews

 

Delen: