Arrestaties in Tibet

Eén Tibetaanse monnik gearresteerd, twee anderen vermist in detentie 

De Tibetaanse monnik Lobsang Thabk, 37 jaar, uit het Kirti kooster, is op 30 juli jl. veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Waar hij van beschuldigd wordt en waar hij gevangen zit, is onbekend.
Twee andere monniken uit Ngaba zijn verdwenen nadat ze in hechtenis werden genomen door de Chinese politie.
De monnik Lobsang Dorje, ongeveer 36 jaar, ook uit het Kirti klooster, werd in augustus 2018 gearresteerd, waar hij nu is, is onbekend.
De monnik Thubpa, 32 jaar, werd ’s nachts gearresteerd in het Trotsik klooster, eind 2017.
Thubpa werd eerder gearresteerd voor het schreeuwen van politieke leuzen en het verbranden van de Chinese vlag tijdens de protesten van 2008. Zijn vader Kalsang werd ook gearresteerd en gevangengezet wegens het roepen van leuzen tegen de Chinese heerschappij in Tibet, op 16 maart 2011.

foto via DossierTibet

“Voor het welzijn van de drie Tibetaanse monniken uit Ngaba wordt gevreesd wegens meldingen van marteling, in Chinese gevangenissen worden letsel en sterfgevallen ten gevolge van martelingen gemeld. Tussen april en mei van dit jaar werden, binnen twee maanden, is de dood van drie Tibetanen als gevolg van marteling gerelateerde ziekte en verwondingen gemeld “, aldus Dukthen Kyi, hoofd van de VN, EU & Human Rights Desk, DIIR, Central Tibetan Administration.
Informatie over de verdwijningen van de drie Tibetaanse monniken kwam ondanks strikt toezicht op elke vorm  van communicatie in de Ngaba regio naar buiten. Meldingen van Tibetanen in Ngaba over politieke protesten, waaronder vreedzame solo protesten zijn vaak gehoord. Van de 153 zelf-verbrandingen uit protest tegen de herrschappij van China in Tibet, vond meer dan een derde plaats in de Ngaba regio.

Lobsang Thapke, Thubpa, and Lobsang Dorje. Photo/Losang Yeshe and Kanyag Tsering via Tibet.net

 

bronnen: DossierTibet, Tibet.net
foto top: Afbeelding van MZUOK via Pixabay 

Delen: