De boodschap van Thupten Wangchen

Dialoog voor vrede

Thupten Wangchen is op een missie, een missie voor vrede. Wangchen is parlementslid van de Tibetaanse regering in ballingschap en reist door Europa, hij bezoekt in twee maanden dertig landen om aandacht te vragen voor de Tibetaanse zaak.

Amsterdam 2019
Tsering Jampa en Thupten Wangchen 2019

Zijn boodschap: het is tijd voor een echte dialoog. 22-24 september 2019 zal Wangchen in Nederland zijn.

Updates over het bezoek zullen we hier plaatsen en op Facebook 

Thupten Wangchen werd geboren in Tibet in 1954. Hij is de oprichter en directeur van het Casa del Tibet in Barcelona, Spanje. In 2016 werd Wangchen gekozen als lid van de Tibetaanse regering in ballingschap, en vertegenwoordigt daarin de Tibetanen in Europa. Wangchen is nauw betrokken bij de Spaanse rechtzaak tegen voormalige Chinese leiders wegens het plegen van culturele genocide en schendingen van de mensenrechten in Tibet.

Klik op foto voor videoboodschap. Foto: ElPais

Tibet is nooit een deel van China geweest.
In 1959 vielen Chinese troepen brutaal en illegaal Tibet binnen met het resultaat van 1,2 miljoen Tibetaanse doden.
Zijne Heiligheid de Dalai Lama vluchtte samen met 80 duizend Tibetanen in ballingschap naar India.
2019 markeert 60 jaar sinds het verlies van onze onafhankelijkheid, maar toch blijven de VN en de Internationale Gemeenschap zwijgen, terwijl Tibetanen in Tibet blijven lijden onder de schending van hun mensenrechten, marteling, repressie, de vernietiging van het milieu en het gebrek aan vrijheid van godsdienst, bewegingsvrijheid, taal …

De ‘Dialogue for Peace’-tour van Thupten Wangchen heeft als doel politici, parlementsleden en Tibet-steungroepen aan te sporen en aan te spreken om hun stem te laten horen voor een dringende dialoog tussen de Dalai Lama en de Chinese president Xi Jinping, en wel zo snel mogelijk.
De Dalai Lama en de Tibetaanse regering in ballingschap vragen niet om afscheiding of onafhankelijkheid. Sinds 1978 vragen zij om een ​​echte autonomie van China.
Sinds 2008 zijn er geen onderhandelingen geweest tussen de Dalai Lama en de Chinese regering. Daarom dringen we aan op een persoonlijke ontmoeting tussen de Dalai Lama en de president van China om de Tibetaanse kwestie op te lossen, een dialoog die moet worden voortgezet onder toezicht van de UNO en de leiders van de internationale gemeenschap.
De ‘Dialogue for Peace’-tour vraagt ​​om de steun van een elf punten-manifest voor vrede, geluk en welvaart van onze Chinese broeders en de Tibetanen:

 • Vreedzame dialoog tussen de delegatie van een Dalai Lama en de Chinese regering van Xi Jinping.
 • De vrijlating van de PANCHEN Lama Gendun Chokyi Nyima.
 • Vrijheid van godsdienst, onderwijs en bewegingsvrijheid voor Tibetanen in Tibet.
 • Stop de vernietiging van de ecologie en het Tibetaanse milieu.
 • Behoud van de TIBETAANSE taal en cultuur, en de vrijlating van Tashi Wangchuk.
 • Stop het “Road and One Belt”-project.
 • Stop met het verdrijven van monniken en nonnen uit de kloosters.
 • De terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.
 • Een onderzoeksdelegatie naar Tibet zonder voorwaarden toestaan.
 • Respecteer de Tibetaanse nomadische manier van leven in Tibet.
 • Wederzijdse toegang.
 • © CasaDelTibetBcn.org

  Thupten Wangchen werd 63 jaar geleden in Tibet geboren. Hij is een boeddhistische monnik, een leerling van Zijne Heiligheid de Dalai Lama, Tenzin Gyatso, en een lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap waarvan het hoofdkantoor in Dharamsala, India is. Vanwege de dood van zijn moeder toen hij nog een kind was, werd Wangchen verwelkomd en opgeleid door de Indiase regering. In december 1994, na 11 jaar bij de Dalai Lama te hebben gewoond, verliet hij India en stichtte het Tibethuis in Barcelona, ​​Spanje. Op 25 september 1998 verkreeg hij het Spaanse staatsburgerschap en werd daarmee een van de eerste Spaanse staatsburgers van Tibetaanse afkomst.
  In september 2007 organiseerde hij een bezoek van de Dalai Lama aan Barcelona, ​​waar meer dan 10.000 mensen aanwezig waren die zich voor de conferentie in Palau Sant Jordi hadden verzameld. Op 27 april 2011 werd hij gekozen als lid van het Tibetaanse parlement in ballingschap en werd hij een van de twee vertegenwoordigers voor Europa. In 2012 promootte Wangchen de “Flame of Truth” voor Tibet, een campagne voor de bevordering van mensenrechten door de Tibetaanse Centrale Administratie. De Tibetaanse monnik reisde door Amerika, Europa en Azië met de steun en steun van alle Tibetaanse gemeenschappen in de wereld. Toen Wangchen en de vlam in oktober 2012 in Rome, in Campidoglio, arriveerden, werden ze verwelkomd door de burgemeester Gianni Alemanno en Marco Pannella.

 • In 2013 schreef dagblad Trouw over de boodschap van Thupten Wangchen en de Spaanse regering, klik hier om naar het artikel te gaan.foto top: TibetanParliament.com
 • Bronnen: globalcommitteefortheruleoflaw.org; TibetanParliament.org
Delen: