Afscheid van Puntsok Tsering Duechung

Mourning

Puntsok Tsering

Puntsok Tsering Duechung was een bevlogen kalligrafie-kunstenaar, hij had een opleiding gevolgd in traditionele Tibetaanse kalligrafie en literatuur. Hij zette zich in de Tibetaanse kunst bekendheid te geven en de Tibetaanse kunstenaars in Lhasa een podium te bieden. Ook wilde hij het Tibetaans boeddhisme uitdragen.
Uiteindelijk kwam voor hem een droom uit met de oprichting van het Tibethaus Frankfurt in Duitsland, waar hij woonde, en waar zijn andere droom uitkwam: een gezin, kinderen. Het is dan ook met treurnis dat we kennis namen van het overlijden van deze vriendelijke, kunstzinnige vader van twee, Puntsok Tsering Duechung.
Zijn werk voor ZH de Dalai Lama en Dagyab Rinpoche zal herinnerd blijven, afgelopen augustus had Puntsok nog een ontmoeting met ZH de Dalai Lama.
Puntsok Tsering is overleden op 10 september 2019.
Wij wensen de familie van Puntsok-la, zijn vrienden en iedereen bij Tibethaus Frankfurt heel veel sterkte in deze tijd.

“Na onze reis naar Tibet in 2007 waren we benieuwd naar hedendaagse Tibetaanse kunst. Ik kwam in contact met Puntsok Tsering die in Duitsland woonde, en Elke Hessel, waar hij toen al mee samenwerkte en later in Frankfurt het Tibethaus opende. Ik herinner me ons eerste bezoek en de vriendelijkheid waarmee we ontvangen werden. Samen organiseerden we een expositie met kunst van Tibetaanse kunstenaars uit Lhasa. Later organiseerden we nog enkele exposities, ook van alleen het werk van Puntsok, kalligrafie met gedichten. Puntsok vertelde over de betekenis van kunst in de Tibetaanse samenleving, de boeddhistische elementen, de situatie waarin de kunstenaars in Lhasa zich bevonden.”

“Ook over je eigen leven heb je verteld, en je oom Palden Gyatso-la…. Met zoveel warmte sprak je over je familie. In de jaren dat we elkaar kenden hielden we elkaar ook op de hoogte van grote gebeurtenissen in onze levens, op kunstzinnig- en op privé gebied. Gelukkig hebben we niet al te lang geleden nog een project kunnen doen en samen door Amsterdam gelopen, herinneringen opgehaald en afgesproken elkaar weer te zien. Tot ziens…”

Puntsok Tsering werd in 1976 geboren in Tibet, tegenwoordig woont en werkt hij in Duitsland. Hij leerde in Tibet op traditionele wijze schilderen, onder andere van zijn grootvader, die eerder zeventien (!) jaar gevangen zat in een Chinese gevangenis nabij Lhasa.
Puntsok studeerde ook literatuur en poëzie, zo ontstond zijn interesse voor kalligrafie. Hij begon de klassieke poëzie op een nieuwe, vrije manier te benaderen en te gebruiken. Voor zijn collages en schilderijen gebruikt hij handgeschept papier.
In zijn werk refereert hij niet alleen aan Tibetaans-Boeddhistische symbolen maar vooral ook aan beelden uit het dagelijks leven. Elk werk heeft een eigen geschiedenis, een eigen verhaal, dat soms voor de kijker vertaald wordt.
Nieuwe Kerk Amsterdam 2018
Met Tsering Jampa, 2018

Amsterdam 2018, Nieuwe Kerk bij expositie ‘Het leven van Buddha’

 

Delen: