Creatieve ochtend Gangjong Rigzodschool

Acht kinderen van de Gangjong Rigzodschool (Amsterdam) hebben hun beste beentje voor gezet bij het schilderen van sneeuwlandschappen met jaks. Eerst tekenden zij een landschap met krijt, en de jaks, daarna kwam er de sneeuw overheen met verf!
Jaks zijn grote harige dieren, zij grazen op de Tibetaanse hoogvlaktes. Hun enorme vacht houdt hen warm als het gaat sneeuwen.
De jaks staan natuurlijk symbool voor de Tibetaanse nomaden die op dit moment in hun bestaan bedreigd worden door de restricties die de Chinese overheid hen oplegt. Nomaden worden gedwongen kleinere gebieden te gebruiken en uiteindelijk moeten zij stoppen met hun nomadenbestaan en in dorpen gaan wonen. Hen wordt een opleiding of werk beloofd maar in de betreffende gebieden is nu juist het nomadenbestaan een van enige mogelijkheden te overleven.

De Gangjong Rigzodschool is opgericht door de Tibetaanse Gemeenschap Nederland om Tibetaans onderwijs te bieden aan Tibetanen in Nederland, met name onderwijs in de Tibetaande taal.
Ieder weekend komen ongeveer tachtig kinderen naar het gebouw in Amsterdam waar enkele klaslokalen gehuurd worden om in les te geven.

In samenwerking met de Tibet Support Groep werd het een leuke creatieve ochtend afgelopen november, en de schilderijen met de jaks in de sneeuw waren 15 december 2019 te zien in Het Fijnhout tijdens de Tibetaanse Wintermiddag die werd georganiseerd wegens het dertigjarig bestaan van de Tibet Support Groep Nederland.

Het Fijnhout is een cultureel centrum in de Lootsstraat in AMsterdam waar 15 december 2019 de Tibetaanse Wintermiddag werd gehouden en de kinderen van de Gangjong Rigzodschool ook hun dansvaardigheden lieten zien!

Wilt u meer weten over de Gangjong Rigzodschool en andere activiteiten van de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland?
Kijk op de website http://tibetancommunitynetherland.com/

Delen: