Tibetaanse wintermiddag

Tibetaanse wintermiddag
Door Marieke Keurentjes-van den Brink

Zo aan het einde van jaar is het tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Zo ook voor de Stichting Tibet Support Groep Nederland. Een stichting die zich inzet voor het Tibetaanse volk in zijn streven naar zelfbeschikking en democratie in Tibet. Een geweldloze strijd voor het behoud van de Tibetaanse taal, en cultuur. Op 15 december kwamen vrijwilligers en donateurs samen in het Fijnhout in Amsterdam om het 30-jarige bestaan van de stichting te vieren.
Maar is de huidige situatie in Tibet wel reden voor een feestje?
Daar kan ik kort en krachtig over zijn; NEE! Helaas is de steun van TSG nog steeds hard nodig, misschien nog wel harder dan 30 jaar geleden. De totale controle en overheersing van China in Tibet neemt toe en Tibetanen mogen hun taal, cultuur en spiritualiteit niet uitdragen. Wat mij betreft wel gevierd mag worden is dat een grote groep vrijwilligers en donateurs zich dag in, dag uit inzet voor het welzijn van de Tibetanen en Tibet. Maar ook door als kenniscentrum op te treden. Onder het mom, “Wat niet weet wat niet deert”, Tibet onder de aandacht blijven brengen en samen naar een oplossing blijven zoeken. Dus JA, reden voor een feestje. Maar daarna snel weer verder om Tibet onder de aandacht te houden en voor de Tibetanen een bron van hoop en aanmoediging zijn in hun geweldloze strijd.

Meerdere vrijwilligers zijn al druk in de weer om de locatie om te toveren voor een Tibetaans wintermiddag. Buiten hangen de Tibetaanse vlaggetjes te wapperen in de wind. Dan is het wachten op de Thupten Wangchen van het Tibetaanse parlement in ballingschap, en oprichter van het Casa del Tibet in Barcelona in Spanje. Hij is vandaag een van de sprekers. Er is taart en er wordt overal druk gepraat. Wanneer iedereen plaatsneemt in de theaterzaal worden de kinderen vermaakt met een klankschalen workshop en kunnen ze naar hartenlust kleuren. Tussen de sprekers door treden Tibetaanse kinderen van de Gangjong Rigzod school op. Eerst een lied gevolgd door een traditionele Tibetaanse dans. Ook hun moeders voeren een traditionele dans op gehuld in de prachtige Tibetaanse kleding. Nagwang, vice president van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland vertelt over de Gangjong Rigzod school en geeft aan dat er 80 kinderen op deze school zitten om de Tibetaanse taal te leren. Helaas wordt het gebouw wat ze nu gebruiken te klein en ze zijn op zoek naar een grotere locatie. Grotere locatie betekend ook meer huur en ze zijn op zoek naar sponsors.

Dan is het tijd voor thee en workshops. Zo is er een workshop manistenen beschilderen, gebedsvlaggen maken, Klankschalen en je kunt een Tibetaanse dans leren. Ik ga naar de workshop gebedsvlaggen maken die gegeven wordt door Ellis Mensinga. Omdat de meeste aanwezige mensen weten waar de gebedsvlaggen voor staan, slaat ze deze uitleg over. Er zijn 5 verschillende houten drukblokken. Ik mag meteen aan de slag. Met een roller ga ik over de glasplaat waar zwarte verf op ligt. Als de verf goed verdeeld is over de roller, rol ik hiermee over het houten drukblok. Na dit een paar keer gedaan te hebben druk ik met mijn handen een stukje katoen over het drukblok heen. Ik wrijf er zachtjes met mijn vingers overheen zonder het katoenen stofje te verschuiven. Voorzichtig haal ik de katoenen stof van het drukblok en jawel mijn eigen gedrukte gebedsvlag met afbeelding van de 4-armige Chenresing.

Vlaggetjes maken met Ellis © Marieke Keurentjes van den Brink

Precies op tijd want iemand komt vertellen dat Tashi Norbu met zijn performance art begint in de theaterzaal. Tashi heeft in Emmen, in de oude dierentuin, het museum voor hedendaagse Tibetaanse kunst opgericht. Hij gaat live een schilderij maken. Het is donker in de zaal en er zijn meerdere spots op Tashi gericht. Terwijl hij mantra’s zingt onder begeleiding van livemuziek van Petrus Shango Nagual schildert hij in een soort “trance” een Boeddha. Indrukwekkend om te zien. Binnen 20 minuten is hij klaar met zijn schilderij van de Boeddha. Hij heeft een eigen stijl en deze is duidelijk herkenbaar. Deze feestelijke dag loopt bijna ten einde en wordt afgesloten met Pema, een korte Tibetaanse film.

Ondanks het Tibetaans nieuwjaar nog even op zich laat wachten wil ik jou als lezer fijne dagen toewensen en een compassievol 2020.

Bekijk hier de speciale uitgave van de TSG-nieuwsbrief ter ere van het 30-jarige bestaan.

Alle foto’s © Marieke Keurentjes van den Brink

Delen: