SAVE THE DATE 10 maart: herdenking Tibetaanse volksopstand

Amsterdam, 10 maart 2020, van 12.30 tot 16.30

De Tibet Support Groep, de International Campaign for Tibet en de Tibetaanse gemeenschap Nederland organiseren gezamenlijk verschillende acties om op 10 maart de Tibetaanse Volksopstand uit 1959 te herdenken.

Elk jaar op 10 maart wordt de Tibetaanse Volksopstand van 1959 herdacht. Sinds de bezetting van Tibet door het bevrijdingsleger van China in 1950 is er verzet geweest tegen de invasie. Toch wordt 10 maart 1959 beschouwd als het begin van de opstand tegen de Chinese bezetting, gezien de omvang van dit verzet en de gevolgen ervan.
Tijdens de nieuwjaarsviering van 1959 werd het gerucht steeds sterker dat het Chinese leger de Dalai Lama zou arresteren. De menigten mensen die op straat waren om Losar (Tibetaans Nieuwjaar) te vieren, begonnen zich bij het Norbulingka, het zomerpaleis van de Dalai Lama in Lhasa, te verzamelen. De Dalai Lama kon toen al geen kant meer op.
Het Chinese leger omsingelde op zijn beurt het Norbulingka en de groeiende groep loyale Tibetanen. Duizenden mensen, uit alle lagen van de bevolking, stelden zich uiteindelijk op rond het paleis.
Toen er door het Chinese leger mortiergranaten werden afgevuurd, was het duidelijk dat de Dalai Lama moest vluchten, en in vermomming ging Zijne Heiligheid op pad – een onzekere tocht over de Himalaya.
Zijn gouden gewaad bleef, in afwachting van zijn terugkeer, achter in het Potala, het winterpaleis.

Plaats en tijd van de Herdenking van de Tibetaanse Volksopstand die zal plaatsvinden op 10 maart 2020:

12.30 uur verzamelen op de Dam, Amsterdam

13.00 uur start programma op de Dam met o.a. gastsprekers en actie

14.00 uur start vredesmars door het centrum van Amsterdam

16.00 uur einde vredesmars op de Dam

16.30 uur einde programma

U kunt ons ook volgen op Facebook. https://www.facebook.com/tibet.groep

Delen: