Anen Dawa, lijfwacht van ZH de Dalai Lama, overleden

Overlijdensbericht: Anen Dawa, de laatste overgebleven persoonlijke lijfwacht van Zijne Heiligheid de Dalai Lama is overleden op 83-jarige leeftijd.

28 december 2020, Tibet.net meldt:

Anen Dawa stierf op 27 december met zijn familie aan zijn zijde in Minnesota, VS. Dawa, geboren in 1939, was pas 15 toen hij zich aansloot bij het persoonlijke leger van Zijne Heiligheid de Dalai Lama in Norbulingka, Tibet. Na vier jaar werd hij formeel ingewijd in het leger en bleef hij dienen als persoonlijke bewaker van Zijne Heiligheid tijdens zijn opleiding in de kloosters van Sera, Drepung en Gaden gedurende de volgende 4 jaar en in het bijzonder tijdens de Lhasa Monlam-ceremonie toen Zijne Heiligheid de Geshe Lharampa Degree ontving in februari 1959.

Tijdens de meest kritieke wending van de gebeurtenissen in maart 1959, toen de Tibetaanse opstand werd neergeslagen en de dreiging van Chinese militaire aanvallen steeds groter werd, in de noodlottige nacht van 17 maart 1959, vluchtte Zijne Heiligheid vergezeld van tienduizenden Tibetanen naar India. Anen Dawa vervulde met gevaar voor eigen leven zijn plichten om de veilige doorgang van de Tibetaanse spirituele leider naar ballingschap te verzekeren. Toen ze op 31 maart veilig in India aankwamen, besloten de begeleidende persoonlijke lijfwachten en een groep vrijwilligers terug te keren naar Tibet om daar verzet tegen de Chinese strijdkrachten op te bouwen. Anen Dawa en een andere lijfwacht werden door Zijne Heiligheid gevraagd hem te vergezellen naar Mussourie waar Zijne Heiligheid zijn eerste verblijfplaats buiten Tibet zou vinden.

In overeenstemming met de instructies van Zijne Heiligheid sloot hij zich aan bij de Tibetan Homes School, opgericht in Mussourie, als een van de eerste 50 leerlingen. Na het voltooien van de opleiding, diende Anen Dawa de CTA met toewijding als vertaler en facilitator voor Tibetaanse vluchtelingen die in Nepal aankwamen. Daarna vervolgde hij zijn verdere studies in de VS aan de Cornell University en later in Boston, waar hij cum laude afstudeerde.

In 1972 werd hij overgeplaatst naar Nepal om te dienen als accountant bij een door CTA beheerde fabriek. Later, vanaf 1979, werkte hij vele jaren onvermoeibaar voor de gezondheid van kinderen, de Tibetaanse cultuur en op ethiek gebaseerd onderwijs aan de Tibetan Homes School in Mussourie. Ten slotte emigreerde hij in 1996 naar Minnesota via het hervestigingsbeleid, waar hij de rest van zijn leven woonde.

Anen Dawa wordt overleefd door zijn vrouw Khando Dawa, drie kinderen Tseyang, Choewang en Choephel, en kleindochter Zenden.

Delen: