Jonge Tibetaanse monnik gestorven na structurele mishandeling in Chinese gevangenis

Verschillende bronnen rapporten de dood van een jonge Tibetaanse monnik uit Dza Wonpo die door Chinese agenten gearresteerd was en in de cel gegooid. De 19-jarige Tenzin Nyima zat uiteindelijk een jaar in de gevangenis en werd door Chinese bewakers zo erg geslagen dat hij het niet heeft overleefd. Op de foto is te zien hoe er voor en na zijn gevangenschap uitzag.

Toen Tenzin na een jaar uit de gevangenis kwam kon hij niet meer bewegen of spreken. Tenzin werd in november 2019 gearresteerd wegens een vreedzame demonstratie voor onafhankelijkheid. Op 19 januari 2021 is hij thuis overleden.

Zes andere Tibetanen werden wegens de protesten in Dza Wonpo (Kham), Tibet,  veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Onder hen zijn vier monniken.

Tenzin Nyima, die Tamey werd genoemd, werd tegelijk met drie andere monniken gearresteerd; Kunsal (20),  Soetra en Tsultrim (allebei 18), twee dagen nadat honderden handgeschreven flyers waren verspreid, die opriepen tot de onafhankelijkheid van Tibet, op 7 november 2019. Op 21 november, werden Yonten en Choegyal, twee jonge mannen uit Dza Wonpo, gearresteerd wegens een soort gelijk protest en wegens het online zetten van video’s hierover op WeChat. Choegyal’s jongere broer Nyimey werd op 18 november ’19 al vastgenomen vanwege zijn uitingen van solidariteit met het protest van 7 november, en vanwege het online plaatsen van kritiek op het Chinese beleid in de regio. Dit ging met name over het herplaatsen van nomaden en locale Tibetanen die onder druk werden gezet de Chinese zogenaamde armoedebestrijdingsprogramma’s te accepteren.

In samenwerking met onder andere het International Tibet Network zullen we het ministerie van buitenlandse zaken en de ambassadeur van China om opheldering vragen.

Bronnen: Central Tibetan Administration, International Tibet Network

De Tibet Support Groep Nederland is aangesloten bij het International Tibet Network

 

Delen: