Tashi Wangchuk, taalactivist, na vijf jaar vrijgelaten

De taalactivist en politiek gevangene Tashi Wangchuk, is eindelijk terug bij zijn familie. Op 28 January 2021, is Tashi na vijf jaar en een dag sinds zijn arrestatie, uit de gevangenis vrijgelaten. ‘Hij mag nu uit de gevangenis zijn, echt vrij is hij niet,’ aldus Tenzin Tzelha van het International Tibet network.

Wangchuk zal vijf jaar onder curatele staan en gecontroleerd worden. Van andere voormalige gevangenen en/ of hun familie weten we dat dit zelfs kan betekenen dat camera’s in hun huis worden geplaatst.

Tashi Wangchuk groeide uit van eenvoudige winkelier tot boegbeeld van het Tibetaans taalonderwijs in Tibet. Hij sprak zich uit voor het recht op onderwijs in de eigen taal in Tibet, in een interview met The New York Times in 2015. Enkele maanden daarna werd hij door Chinese agenten gearresteerd en sindsdien zat hij gevangen. Tashi Wangchuk werd beschuldigd van het ‘aanzetten tot seperatisme’. Twee jaar na zijn arrestatie werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Zijn advocaat kreeg maar af en toe toegang tot Tashi in de gevangenis, dit geldt ook voor zijn familie.

27 januari 2021, was het vijf jaar geleden dat taalactivist Tashi Wangchuk werd gearresteerd door de Chinese autoriteiten.

(bron International Tibet Network).

Delen: