Tibetaans Nieuwjaar: 2148, het jaar van de Gouden Os

Tashi de lek phün sum tsok! 

Losar (Tibetaans:lo = jaar, sar = nieuw) is het Tibetaanse Nieuwjaar en de belangrijkste feestdag in Tibet.

De viering van Losar, het Tibetaanse nieuwjaar, duurt drie dagen.

 

De twee weken na Losar worden de Vijftien Dagen van Wonderen genoemd en herdenken de periode waarin de historische Boeddha wonderen verrichtte om het vertrouwen te winnen van niet-boeddhistische leraren en anderen. We worden gewezen op het belang van onze daden in deze weken, waarin zowel positieve als negatieve handelingen een veel grotere impact op onze geest hebben dan gewoonlijk.

De viering van Losar bestond al in de voor-boeddhistische tijd in Tibet. Voorbereidende oefeningen met het lezen van teksten en meditatie beginnen gewoonlijk vijf dagen eerder. Ook vindt er in de huizen eerst een grote schoonmaak plaats, heeft de familie nieuwe kleren, worden ruzies bijgelegd en schulden vereffend. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen.

De eerste dag van het Losarfeest wordt overwegend met de familie gevierd. De tweede dag is aan religieuze zaken gewijd. Er worden grote thangka’s in de kloosters opgehangen, cham-dansen bewonderd en aan kloosterceremonies deelgenomen. De derde dag wordt in het openbaar gevierd, meestal in de open lucht, en wordt er chaang (gerstebier) gedronken.

Dag van wonderen (Chotrul Düchen) 
Dit festival vindt plaats tijdens de eerste twee weken van het Tibetaanse nieuwe jaar (meestal in februari of maart). 
De vijftiende van de eerste Tibetaanse maand is de “dag van wonderen“, de belangrijkste dag van dit festival. Op deze dag wordt herdacht dat de historische Boeddha na een uitdaging door zes andere spirituele leraren in de twee weken na (Tibetaans) nieuwjaar iedere dag een wonder deed om de positieve energie en devotie van toekomstige leerlingen te vergroten. Tijdens deze dagen werd sinds 1409 in Tibet het ‘Mönlam Chenmo’ (groot gebedsfestival) gevierd, maar nu vaak onderbroken door bezetting van de Chinezen. Extra beoefening wordt sterk aangeraden op deze dagen omdat positieve en negatieve daden bijzonder versterkt worden. (bron Maitreya.nl)

Bronnen:

Tibetnu, Wikipedia, Maitreya.nl

Jaarlijkse feest- en gebedsdagen | Maitreya Instituut – Tibetaans boeddhisme in Nederland, studie en meditatie

Delen: