Monlam Chenmo, de demonstratie van 1988

Vandaag herdenken we de demonstratie van 1988, op de laatste dag van de Monlam Chenmo, het grote gebedsfestival. Tijdens deze demonstratie starte 70 monniken van het Ganden Klooster een protest. Vele Tibetanen sloten zich aan. Ze riepen vele slogans: ´𝑇𝑖𝑏𝑒𝑑 𝑖𝑠 𝑒𝑒𝑛 π‘œπ‘›π‘Žπ‘“β„Žπ‘Žπ‘›π‘˜π‘’π‘™π‘–π‘—π‘˜ π‘™π‘Žπ‘›π‘‘’
‘πΆβ„Žπ‘–π‘›π‘Ž 𝑀𝑒𝑔 𝑒𝑖𝑑 𝑇𝑖𝑏𝑒𝑑’

Geweld, traangras, explosieven en geweren werden ingezet door de politie tegen de demonstranten. De demonstranten zochten een veilig heenkomen in de Jokhang tempel. Daar werden zij omsingeld en aangevallen door Chinese militairen.

Een aantal monniken werden doodgeknuppeld of van het dak gegooid! Het is onmogelijk om precies vast te stellen hoeveel Tibetanen er op 5 maart zijn omgekomen.

Op 5 maart 1989 vonden weer grote demonstraties plaats die bloedig werden neergeslagen. China stelde de staat van beleg in en zette alle buitenlanders het land uit.

Delen: