Saga Dawa, de maand van de verdiensten

De vierde maanmaand is een belangrijke maand voor de Tibetanen. In deze maand wordt de geboorte in Lumbini, verlichting in Bodhgaya en de dood (bereiken van nirvana, parnirvana) in Kushinagar van Boeddha Sakyamuni herdacht. De 15e dag van deze maand is het volle maan en wordt door de Tibetanen Saga Dawa Düchen gevierd. Dit jaar valt deze heilige dag op 26 mei.

Saga Dawa wordt de “maand van verdiensten” genoemd. Saga is de naam van een ster die prominent aan de hemel staat tijdens de vierde maanmaand van de Tibetaanse kalender. Dawa betekent “maand” in het Tibetaans, en “Düchen” staat voor grote gelegenheid. Deze maand wordt ook wel bumgyur Dawa genoemd, wat ‘verdiensten vermenigvuldigd met honderdduizend keer;’ betekent. Voor Tibetaanse boeddhisten is de maand Saga Dawa de meest gunstige tijd voor verdienstelijke acties. En op Saga Dawa Düchen worden de verdiensten van waardige daden 100.000 keer vermenigvuldigd. Verdiensten heeft in het boeddhisme meerder betekenissen; vrijgevigheid (Dana), moraliteit (sila) en mentale cultuur of meditatie (bhavana)

Boeddhabeeld Ganden klooster, foto M. van den Brink

Over de hele wereld leveren boeddhisten deze maand extra inspanningen in het beoefenen van de dharma, vrijgevigheid en mededogen om verdiensten te vergaren en negatieve karma te zuiveren. Naast het herdenken van Boeddha en zijn activiteiten, staat dit festival ook in het teken van bidden voor het lange leven van Boeddha en de verspreiding van zijn leer.

Tijdens Saga Dawa worden er ook leefregels in acht genomen. Deze leefregels volgen de monniken en nonnen altijd maar zijn niet van toepassing op leken. Maar op heilige dagen houden leken zich vaak ook aan deze leefregels. Deze leefregels zijn de eerste vijf basisregels:
– niet doden
– niet stelen
– geen misbruik van seks
– niet liegen
– geen misbruik van bedwelmende middelen

Maar op heilige dagen zoals Saga Dawa Duchen worden er nog drie leefregels aan toe gevoegd:
– een maaltijd per dag eten, voor de middag
– niet in een hoog, zacht bed te slapen
– geen versiering dragen, en geen sieraden of cosmetica.

Pelgrims lopen in Lhasa de Lingkor, een kora om het Potala Paleis en de heilige berg Chogpari en de Barkor, de kora om de Jokhang tempel, tot laat in de nacht. In de tempels worden de boterlampen aangestoken en geld geofferd. Ook wordt de heilige berg Kailash massaal bezocht door pelgrims. Hier wordt elk jaar in de morgen van Saga Dawa de Tarboche gebedspaal gehesen. Monniken lopen om de paal in prachtige kostuums, blazend op hoorns. Wanneer de paal is gehesen beginnen alle gelovige aan de kora om de berg Kailash. Hoe de paal staat is belangrijk. Wanneer hij helemaal recht staat is het goed maar als hij scheef staat richting de heilige berg Kailash is dat geen goed voorteken. Maar wanneer hij richting Lhasa staat is dit een nog slechter voorteken!

Gebedspaal Mt Kailash, foto Wonders of Tibet

bronnen: Universal compassion foundation, Lonely planet Tibet

Delen: