Woning Wereld

‘I am also an ardent supporter of environmental protection. We humans are the only species with the power to destroy the Earth as we know it. Yet, if we have the capacity to destroy the Earth, so, too, do we have the capacity to protect it. It is encouraging to see how you have opened the eyes of the world to the emergency to protect our planet, our only home. At the same time, you have inspired so many young brothers and sisters to join this movement.’ Aldus schreef Zijne Heiligheid de Dalai Lama in het voorjaar van 2019 aan de destijds zestienjarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg – als openingspassage opnomen in het onderhavige boekwerkje.

Het Our only home-pamflet spreekt over de bedreiging van het milieu, dat het overleven van de mens als zodanig, en dat van een diversiteit aan gemeenschappen van gewaarwordende wezens anderszins, zorgwekkend in gevaar brengt. Voorlichting over de gevolgen van de aantasting van het ecosysteem en de verontrustende afname van de biodiversiteit is van wezenlijk belang – met de daaraan verbonden noodzakelijke veranderingen, gedreven door actie. Universele verantwoordelijkheid dwingt tot het perspectief van de mensheid als eenheid in het licht van de klimaatcrisis. Het onvermijdelijke terugdringen van onwetendheid en hebzucht en het cultiveren van compassie – voor al wat de blauwe planeet bewoont. En zo meer.

In de lijn van Our only home vond er verleden januari een e-gedachtewisseling plaats tussen de Dalai Lama, Greta Thunberg en twee wetenschappers, begeleid vanuit het Mind & Life Institute, ‘A Conversation on the Crisis of Climate Feedback Loops’.* Zijne Heiligheid sluit deze virtuele bijeenkomst af met de volgende woorden tot de dan inmiddels – net – achttienjarige Greta: ‘I appeal to you, my younger Swedish sister, to continue to take responsibility for humanity and the world. Thank you.’

Moge het appèl zich gehoord weten in alle hemelsrichtingen en tijdig beantwoord worden – in gedachte, woord én daad.

Dalai Lama & Franz Alt, Our only home. A climate appeal to the world. London [etc.]: Bloomsbury, 2020 – 144 p., ISBN 978-1-4729-8392-3

* Mind & Life Institute – The Dalai Lama with Greta Thunberg and Leading Scientists: A Conversation on the Crisis of Climate Feedback Loops, 9-10 januari 2021, https://3eflcosga2p27vjw240zkfmu-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/01/2021_1-Climate-Convo_Recording-Transcript.pdf

Delen: