PETITIE KLIMAATTOP

KLIMAATCRISIS IN TIBET

KLIK HIER en teken de petitie
Help mee  Tibet een stem te geven op de VN Klimaattop in Glasgow in 2021.
De VN klimaattop, de zogeheten COP16 klimaattop, vindt plaats tussen 1 en 12 november. Oorspronkelijk zou het plaatsvinden in november 2020. Het moest echter worden uitgesteld vanwege de pandemie. Tientallen wereldleiders zullen de bijeenkomst bijwonen, de belangrijkste gespreksronde sinds de wereldwijde Overeenkomst van Parijs (Klimaatakkoord) om de klimaatverandering aan te pakken in 2015 werd bereikt. De Tibetanen moeten zichzelf kunnen representeren en een stem hebben in wat er gebeurt met hun directe leefomgeving.

DE DERDE POOL
Het Tibetaanse Plateau, ook wel bekend als de Derde Pool, is een uiterst belangrijke regio voor mondiale klimaatsystemen. In dit uitgestrekte landschap ontspringen negen van de grootste rivieren van Azië, waar bijna twee miljard mensen afhankelijk van zijn. Het plateau bevat de grootste hoeveelheid gletsjerijs buiten Antarctica en de Noordpool en helpt bij het reguleren van klimaatsystemen in heel Azië.

De unieke omgeving van Tibet verandert echter. Samen met de Arctische en eilandlanden staat Tibet aan de frontlinie van de wereldwijde klimaatverandering en warmt het drie keer sneller op dan de rest van de wereld. Natuurrampen zoals droogte, aardverschuivingen en overstromingen nemen in frequentie toe. Als gletsjers en permafrost ontdooien, kunnen mensen in de bergen worden gedwongen om te migreren als gevolg van watertekorten. Miljoenen mensen stroomafwaarts kunnen ook de effecten van deze veranderde rivierstroom voelen. De gezondheid van het milieu van Tibet zal de gezondheid van klimaatsystemen in Azië en daarbuiten bepalen.

Laohugou No. 12 glacier in the Qilian mountains, September 27, 2020. Credit: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

De grootste gletsjer in de Qilian-bergketen heeft zich sinds de jaren vijftig ongeveer 450 meter teruggetrokken. Gletsjers in het Qilian-gebergte, aan de noordoostelijke rand van het Tibetaanse plateau, trekken zich terug omdat de opwarming van de aarde veranderingen in het milieu met zich meebrengt die op lange termijn watertekorten kunnen veroorzaken, meldde Reuters. De grootste gletsjer in de Qilian-bergketen, bekend als Laohugou nr. 12, heeft zich ongeveer 450 meter teruggetrokken sinds de jaren vijftig toen onderzoekers China’s eerste meetstation opzetten om het te bestuderen. De gletsjer is met ongeveer 7 procent gekrompen sinds de metingen begonnen en de terugtrekking is de afgelopen jaren versneld, meldde Reuters. Het heeft ook ongeveer 13 meter ijs verloren doordat de temperatuur is gestegen, zei Qin Xiang, de directeur van het meetstation. “De snelheid waarmee deze gletsjer is gekrompen, is echt schokkend”, vertelde Qin aan Reuters. Qin voegde eraan toe dat sinds de jaren vijftig de gemiddelde temperatuur in het gebied met ongeveer 1,5 graden Celsius is gestegen zonder dat er een teken is van een einde aan de opwarming. Volgens een rapport van de staatsmedia dat door Reuters wordt aangehaald, heeft water dat uit de bergen stroomt, voor het eerst in 300 jaar een meer in de woestijn gevormd. Het Tibetaanse plateau wordt de derde pool van de wereld genoemd vanwege de hoeveelheid ijs die het bevat, de derde alleen achter Antarctica en de Noordpool. Reuters voegde eraan toe dat de terugtrekking van gletsjers in de bergen tussen 1990 en 2010 50 procent sneller was dan tussen 1956 en 1990, daarbij verwijzend naar gegevens van de China Academy of Sciences. De opwarming kan ook leiden tot watertekorten. “Overal in de regio verzamelt gletsjersmeltwater zich in meren en veroorzaakt verwoestende overstromingen”, zei Liu Junyan, activist voor klimaat en energie van Greenpeace Oost-Azië. “In het voorjaar zien we meer overstromingen, en als later in de zomer water het meest nodig is voor irrigatie, zien we tekorten.” (FreeTibet)
ACTIE ONDERNEMEN
Tibet Support Groep en andere Tibetorganisaties roepen met Free Tibet op tot internationale erkenning van Tibet tijdens de COP26-klimaattop in Glasgow in 2021. Help ons een plaats voor Tibet te bemachtigen op COP26. Onderteken vandaag onze petitie -KLIK HIER- en we zullen uw handtekeningen overhandigen aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Milieuzaken van de deelnemende landen. Tibetanen verdienen vertegenwoordiging en zeggenschap in hun eigen omgeving.

Delen: