Internationale dag van actie: Boycot de Winterspelen in Peking 2022

Op verschillende plaatsen in Nederland zullen korte acties worden gevoerd met inachtneming van de regels die wegens de lockdown gelden, op 4 januari om onvrede te uiten met de Olympische Winterspelen in Peking.

Hoe doet u mee?
Houd Facebook en Instagram in de gaten en forward de foto’s van de actie #NoBeijing

Zolang de mensenrechten door de Chinese overheid geschonden worden, is Peking niet de goede plek voor de Olympische Winterpelen. De VS, het VK, Australie, Canada en andere landen hebben een diplomatieke boycot uitgesproken, er zullen geen hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn uit dei landen, bij de Winterspelen.

Hoe zit dat met de Nederlandse politiek?
Welke consequenties verbinden de internationale politici aan de mensenrechtenschendingen van China?

NOC*NSF ontvangt van de Tibetaanse gemeenschap, de Tibet Support Groep en andere steungroepen een brief waarin deze vragen worden gesteld. Lees hier de brief.

Tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen november vroeg Dhondup Wangchen al aandacht bij NOC*NSF voor deze boycot.

De laatste week van november was Dhondup Wangchen in Nederland als onderdeel van een tour door Europa. Hij kwam praten met politici en zijn film vertonen, Leaving fear Behind. Deze docufilm maakte hij in 2008 in de aanloop naar de Olympische Spelen in China. Tibetanen in Tibet spraken zich voor de camera uit over wat zij ervan vonden.
Dhondup werd nog voor de film gemonteerd was, maar na dat de filmbeelden het land uit gesmokkeld waren, gearresteerd wegens ‘sepratisme’en veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. In de gevangenis is hij gemarteld.
Een paar jaar na zijn vrijlating vluchtte hij naar de VS.
Ondertussen waren zijn filmbeelden in Zwitserland gemonteerd en de docufilm werd over de wereld verspreid, terwijl hij in de gevangenis zat. Nu reist Dhondup rond om te laten zien dat Tibetanen zelfs met gevaar voor eigen leven hun mening wilden geven en willen dat de situatie in Tibet verbetert en verandert.
Dhondup spreekt met poltitici in de EU maar ook met het IOC en andere organisaties betrokken bij de Olympische Spelen, om hen te vertellen dat er geen sprake kan zijn van Olympische Spelen in China zolang de Chinese regering de mensenrechten schendt.

DHONDUP WANGCHEN IN NEDERLAND
Dhondup werd in Nederland ontvangen tijdens een speciale procedure van de Tweede Kamer waar hij een drietal parlementsleden ontmoette.

Dhondup overhandigde een brief aan het NOC-NSF. In de brief stond dat Nederlandse atleten niet gedwongen moeten worden om deel te nemen aan de Olympische spelen in een land waar mensenrechten worden geschonden.
Dhondup Wangchen in gesprek over zijn film, in Amsterdam

de foto aan top is van voor de lockdown in Nederland

Delen: