Afbraak Boeddha-beeld door Chinese autoriteiten in Tibet

Volgens bevestigde berichten hebben de Chinese autoriteiten in december 2021 Tibetaanse monniken en andere inwoners gedwongen om getuige te zijn van de afbraak van een 30 meter hoog Boeddha-beeld in Kham Drakgo. Bovendien zijn er 45 enorme gebedsmolens die bij het klooster van Drakgo zijn gebouwd, ook verwijderd en zijn de gebedsvlaggen verbrand.
Een Tibetaan die in India woont, zei (anoniem om zijn familieleden die nog in Drakgo wonen te beschermen): “Vele politieagenten waren ingezet om ervoor te zorgen dat de Tibetanen geen foto’s of video’s maakten of protesteerden tijdens de sloop.”
De sloop begon op 12 december duurde negen dagen.
Het bronzen beeld werd met veel moeite gebouwd en dankzij de gulle bijdragen van de Tibetanen van Drakgo, ter herdenking van de massale aardbeving van 1973, die grote schade heeft veroorzaakt, waaronder de dood van meer duizenden inwoners. In 2015 werd de bouw van het beeld voltooid.
Wang Dongsheng, leider van de Communistische Partij van Drago en verantwoordelijk voor de afbraak, had eerder toezicht gehouden op een campagne voor de vernietiging van de Boeddhistische Academie Larung Gar, waarbij duizenden monniken en nonnen werden uitgezet en hun huizen verwoest.
Eerder in november 2021 hebben de Chinese autoriteiten van Drakgo County (Ch: Luhuo) de Tibetanen opdracht gegeven een Tibetaanse boeddhistische school af te breken nadat ze ten onrechte beweerden dat de school de wet op het landgebruik had overtreden, aldus Tibet Times.
De boeddhistische school Gedhen in Drakgo werd in 2014 gebouwd door academici en monniken van het klooster Gadhen Rabten Namgyal Ling. Vóór de sluiting telde ze ongeveer 130 leerlingen die traditioneel en modern onderwijs kregen, taal- en grammaticalessen, met name Tibetaans, Chinees en Engels, en lessen boeddhistische filosofie. Tibetaanse kinderen, met name kinderen uit een arme financiële omgeving, die voor hun dagelijkse levensonderhoud afhankelijk waren van school, werden uitgezet en gedwongen terug te keren naar huis na de sloop van de school.
In het verleden, met name in 2008 en 2012, is het graafschap Drakgo het toneel geweest van diverse vreedzame demonstraties van de Tibetanen tegen de Chinese overheersing. Sindsdien hebben de Chinese autoriteiten het toezicht op de Tibetanen in de regio geïntensiveerd en prioriteit gegeven.

UPDATE 8 januari 2022 Inmiddels zijn er berichten dat verscheiden monniken gearresteerd zijn omdat ze informatie over dit gebeuren verspreid zouden hebben.

 

Foto: Kalsang Norbu
Bronnen: TeNam Frankrijk, Facebook
Delen: