Dhondup Wangchen genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede 2022

Tibetaanse filmmaker Dhondup Wangchen maakt een 4-5 handgebaar, zoveel letters als in ‘Free Tibet’,  voor activisten van de Tibetan Youth Association in Europe, TYAE, zij protesteerden met een spandoek tegen de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking op het terras van het Olympisch Museum van het Internationaal Olympisch Comité, IOC, in Lausanne, Zwitserland, dinsdag 4 januari 2022. Dhonsup was in Lausanne als onderdeel van zijn rondreis door Europa om aandacht te vragen voor de Tibetaanse zaak, met zijn film en toespraken en interviews.

In Noorwegen heeft Rasmus Hansson (Green Party) Dhondup Wangchen een dag daarvoor genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede.
Rasmus vindt dat Wangchen een reminder is aan de duidelijke eisen van de Tibetanen voor mensenrechten.

Wangchen, 47, werd in 2008 zes jaar gevangengezet door de Chinese autoriteiten wegens ‘aanzetten tot seperatisme;, de opnames die hij vlak daarvoor het land had weten uit te smokkelen werden in Zwisterland aaneen gesmeed tot de documentairefilm ‘Leaving Fear Behind’. Met interviews van gewone Tibetanen is het een aanklacht tegen de Chinese communistische onderdrukking van Tibet. Wangchen ontvluchtte China na zijn vrijlating in 2014 en kreeg politiek asiel in de Verenigde Staten, waar hij nu woont met zijn vrouw en zoon.

Hansson ontmoette Wanghen in januari jl. toen de filmmaker naar Noorwegen kwam om de autoriteiten te vragen de komende Olympische Winterspelen van 2022 in Peking te boycotten.
In november 2021 hadden we het genoegen Dhondup Wangchen in het Vrijburcht theater in Amsterdam te ontvangen en enkele vragen te stellen na het zien van zijn film. Dhondup werkt nu aan een volgende documentaire.

 

foto top: © Norwaytoday.info
bronnen:
https://boeddhistischdagblad.nl/
norwaytoday.info/culture/mdgs-rasmus-hansson-nominates-tibetan-filmmaker-for-novbel-peace-prize

 

Delen: