Schaduwspel: de Olympische Winterspelen in Peking

Waarom roepen vele Tibetorganisaties op tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen, wat is daar aan de hand?

In 2008 werden de Olympische Spelen in Peking gehouden en werd er een enorm stadion gebouwd, ook wel het Bird’s Nest Stadium genoemd. Er waren overal ter wereld protesten van Tibetorganisaties en andere mensenrechtenorganisaties, want waarom koos het IOC (International Olympic Committee) voor Spelen in China, een land dat de mensenrechten schendt?
Met het hosten van Olympische Spelen in China kan de Chinese regering zijn schaduwspel spelen: het ziet er allemaal prachtig uit. Maar wat speelt zich af achter de schermen?

Er waren gewaagde protesten in 2008, leden van Students for a Free Tibet werden gearresteerd in Peking tijdens protestacties (zie foto boven). John Ray, een journalist van het Independent Television News uit Groot-Brittannië, werd gearresteerd toen hij een Free Tibet- protest probeerde vast te leggen, hij werd op de grond gewerkt en in een busje afgevoerd. Volgend Chinese autoriteiten werden acht ‘buitenlandse’, voornamelijk Amerikaanse, demonstranten ‘weggeleid’.

‘Niets ten nadele van Chinese mensen, maar de Chinese overheid moet zich schamen omdat ze het volk voorliegt’, zei Pemba Yoko, een Brits-Tibetaanse vrouw uit Londen. ‘Chinese mensen hebben het recht Chinees te zijn. Waarom hebben Tibetanen niet het recht Tibetaans te zijn? China bezet illegaal mijn land. We zijn trots Tibetaan te zijn. We zullen nooit opgeven. Dit is een geweldloze oorlog’.

Het IOC heeft zich er allemaal niets van aangetrokken en in 2022 zijn er dan de Winterspelen in Peking. Er waren nog maar een paar landen in de running voor de toewijzing van dit evenement en Noorwegen trok zich terug vanwege de hoge kosten. De enige andere stad die zich nu nog naast Peking verkiesbaar stelde was Alma-Ata in Kazachstan. Uiteindelijk koos het IOC voor Peking.
In december 2021 werd bekend gemaakt dat de Amerikaanse president Biden geen diplomatieke afvaardiging naar de Winterspelen zou gaan sturen wegens de mensenrechtensituatie.
China dreigde onmiddellijk met tegenmaatregelen. Zhao Lijian, China’s woordvoerder namens het ministerie van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat de VS hun voornemen niet moeten uitvoeren ‘om de dialoog en samenwerking tussen China en de VS op belangrijke terreinen niet te schaden’.
‘Indien de VS moedwillig vasthouden aan deze koers, dan zal China resolute tegenmaatregelen nemen’, aldus Zhao.
Maar Canada en Australië volgden al snel met een diplomatieke boycot wegens de mensenrechtenschendingen door China. Veel Europese landen durfden het niet aan, misschien afgeschrikt door de dreigingen vanuit China, en verklaarden weliswaar geen diplomatieke afvaardiging te sturen maar dat was dan wegens de ‘coronasituatie’. De Nederlandse koning verklaarde zelfs dat hij niet ging omdat het Nederlandse publiek door de coronamaatregelen ook niet kon gaan.

Ondertussen lijkt zich een herhaling van zetten af te spelen rond de journalisten in het Olympisch dorp: de Nederlandse journalist Sjoerd Den Daas werd, terwijl hij live op tv was in Nederland, afgevoerd door de Chinese beveiliging, op 4 februari 2022 tijdens de openingsceremonie van de Winterspelen.
Op Reuters verschenen berichten hierover, het IOC verklaarde al snel dat het een foutje was en dat ze al contact met NOS hadden gehad hierover, wat de NOS tegensprak. (bron Reuters).

Wij begrijpen natuurlijk dat hier geen sprake van toeval was want Den Daas maakte vorig jaar twee documentaire uitzendingen  over Tibet voor de Nederlandse Televisie.
Hoe gaat het zich verder ontvouwen, komen er protesten zoals in 2008 in Peking zelf of is dat door de beveiliging niet meer mogelijk?

Tibet protest Griekenland 2021 © Getty images

In Griekenland wachten activisten hun rechtszaak nog af, zij zwaaiden bij het ontsteken van de Olympische vlam in oktober 2021 met Tibetaanse vlaggen en een spandoek met de tekst “No genocide games“. Dit kan hen duur komen te staan.

Banner © foto TSG

Foto: demonstratie #NoBeijing2022 op 29 januari jl. in Amsterdam

Foto top: © Students for a Free Tibet

bronnen:

https://tibet.net/tibet-and-syria-least-free-countries-in-the-world-freedom-house-report-2021/
https://freedomhouse.org/country/tibet/freedom-world/2021

https://www.theguardian.com/sport/2008/aug/13/olympics2008.chinathemedia
https://wikikids.nl/Olympische_Winterspelen_2022
https://www.ad.nl/olympische-spelen/cnn-vs-maken-diplomatieke-boycot-spelen-in-beijing-deze-week-bekend~aa59603b/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F&cb=eea60842f5ec1623448515e1ee09c47e&auth_rd=1
https://www.reuters.com/lifestyle/sports/dutch-reporter-on-air-incident-was-isolated-case-says-ioc-2022-02-05/
https://www.nu.nl/sport-overig/6162904/ontsteken-van-olympische-vlam-verstoord-door-protest-met-tibetaanse-vlag.html

Delen: