Vier de Tibetaanse cultuur

MUZIEK

DRAKPA

Black hat (in onderstaande video gezongen in het Tibetaans, met ondertiteling), heet het lied dat de Tibetaanse zanger Lhundrup Drakpa in de gevangenis deed belanden, de Chinese autoriteiten waren not amused. De zwarte hoed in de titel verwijst naar valse beschuldigingen.
Drakpa werd door de Chinese autoriteiten veroordeeld tot zes jaar gevangenis straf vanwege dit nummer.
https://youtu.be/uIN37IpvdhA
"Black Hat" by Imprisoned Tibetan Singer Lhundrub Drakpa (with English subtitles)
YOUTUBE.COM

“Black Hat” by Imprisoned Tibetan Singer Lhundrub Drakpa (with English subtitles)

 

KARMA EMCHI
De in Zwitserland gevestigde Tibetaanse rapper
Karma Emchi, beter bekend als Shapaley, heeft
een aantal enorme hits gehad. De eerste, en
misschien wel bekendste, is ‘Shapaley’, is een
aanstekelijk, leuk nummer over het smakelijke
gerecht dat, samen met momo, een favoriet
voedsel is voor Tibetanen.

“Tsampa” (རྩམ་པ་), dat een hoofdbestanddeel is van het dieet van Tibetanen en uniek is voor Tibet, is een lied dat benadrukt wat het betekent om Tibetaan te zijn. Het belang van tsampa als symbool van de Tibetaanse identiteit kan gemakkelijk worden begrepen door het feit dat tijdens de opstand van 2008 toen Tibetanen in heel Tibet opstonden uit protest tegen de Chinese bezetting, demonstranten te horen waren die riepen: “Sta op, alle tsampa-etende Tibetanen .”
Delen: