Fotoverslag wake voor de Panchen Lama , Den Haag

Op zesjarige leeftijd werd de Tibetaanse jongen Gedhun Choekyi Nyima ontvoerd door de Chinese overheid. De jongen werd erkend als de Panchen Lama, een van de belangrijkste religieuze leiders van Tibet.

Gedhun Choekyi Nyima werd in 1995 door de Chinese autoriteiten ontvoerd. Sindsdien wordt hij samen met zijn familie op onbekende locatie vastgehouden en is daarmee de jongste politieke gevangene ooit.
Panchen Lama
De Panchen Lama is na de Dalai Lama de belangrijkste religieuze leider van Tibet.
Na de dood van de 10e Panchen Lama in 1989, ging een commissie in opdracht van de Dalai Lama, geheel volgens de Tibetaanse traditie op zoek naar zijn reïncarnatie. China mengde zich in deze kwestie door zelf op zoek te gaan naar een nieuwe Panchen Lama. Zowel de Dalai Lama als de Chinese autoriteiten wezen een nieuwe Panchen Lama aan. De door de Chinezen aangewezen Panchen Lama is officieel geïnstalleerd, de door de Tibetanen aangewezen Panchen Lama is in 1995 op 6-jarige leeftijd samen met zijn ouders gearresteerd. Sindsdien is nooit meer wat van hem vernomen, ondanks “berichten” van de Chinese autoriteiten dat het hem goed gaat.
Klik hier en bekijk hier de documentaire die de NOS maakte over de Panchen Lama.

Delen: