De kinderen in Tibet

Tibetaans onderwijs is in Tibet niet vanzelfsprekend.
China dwingt Tibetaanse kinderen deel te nemen aan een “patriottisch onderwijs” -programma waarbij het doel is “het versterken van ideologisch en politiek onderwijs op scholen, het plaatsen van de geest van patriottisme in het hele proces van schoolonderwijs op alle niveaus, en het planten van de zaden van het liefhebben van China diep in de harten van elke tiener.”
Dit betekent dat Tibetaanse kinderen gedwongen Chinese schoolprogramma’s volgen maar ook dat Tibetaanse kinderen gedwongen in Tibetaanse kostscholen geplaatst worden.
In plaats van te leven met- en te leren van hun ouders en grootouders, en de wijsheid die zij in de loop van duizenden jaren hebben opgedaan, worden Tibetaanse kinderen weggerukt van hun families. Op verre Chinese kostscholen, door de Chinese door de overheid gerund, worden ze aangemoedigd om “van de kern te houden, naar de partij te luisteren”.
Het onderwijs in Tibet staat al decennia onder druk, steeds verder werd het Tibetaanse taalonderwijs al beperkt. Taalactivist Tashi Wangchuk kwam hiertegen in verzet, hij belandde in de gevangenis. Na het uitzitten van vijf jaar gevangenisstraf is hij vrij maar niet echt vrij, hij staat voor de komende vijf jaar onder toezicht van de Chinese autoriteiten.

Tashi Wangchuk, taalactivist

 

 

 

 

 

 

 

foto top: SOTC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen: