Nieuwsbrief TSG juni 2022

KLIK HIER VOOR COMPLETE NIEUWSBRIEF

Wij staan achter Oekraïne.

Voor Tibetanen roept Poetin’s invasie van Oekraïne de bittere
herinneringen op van Mao’s invasie van Tibet in 1950. Naast talloze
andere parallellen, was ook deze inval in een kleiner buurland gebaseerdp een zwaar vervormde historische werkelijkheid, bedoeld om Chinese burgers en de rest van de wereld te misleiden.
Tibetanen weten wat het betekent als de Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij Oekraïne ‘bevrijdt’ – Mao gebruikte precies deze slogan toen hij zijn Volksbevrijdingsleger naar Tibet stuurde.
Poetin’s beschuldiging van ongebreideld neo-nazisme in Oekraïne is een wrange echo van hoe Mao ‘buitenlandse mogendheden’ aangreep om zijn tactieken in Tibet te rechtvaardigen. In werkelijkheid ging het om een handjevol westerlingen in dienst van de Tibetaanse regering.
De onverzettelijkheid van de Oekraïners tegenover buitenlandse
indringers is een enorme inspiratie. Dat geldt ook voor de Tibetanen in Tibet die ondanks enorme repressie tot op de dag van vandaag hun verzet niet hebben opgegeven.
Ik denk dat de Oekraïners heel goed weten wat het betekent als het
doek valt en je niet meer de baas bent in je eigen land; Tibet is hiervan het angstaanjagende voorbeeld.
Recentelijk nog heeft China bijna een miljoen Tibetaanse kinderen van hun ouders gescheiden en hen gedwongen in koloniale kostscholen te leven. Afgesneden van hun familie, taal en religie, dag in dag uit onderworpen aan intense politieke indoctrinatie. Na decennia van onderdrukking en indoctrinatie is dit beleid gericht op de totale uitroeiing van de Tibetaanse identiteit.
De oorlog in Oekraïne en de steeds zorgwekkender situatie in Tibet zijn een gevolg van het consequent wegkijken bij mensenrechtenschendingen en het voorrang geven aan economische en financiëlebelangen. Uiteindelijk komt de prijs voor het wegkijken. Alleen in het geval van China zal die nog veel hoger zijn.
Een lichtpunt is dat de EU de Russische invasie unaniem veroordeelt en een daadkrachtige actie onderneemt tegen de agressie van een groot land tegen zijn kleinere buur. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben en geeft ook mogelijkheden om de kwestie Tibet op de agenda te zetten.
We moeten hopen dat het Westen ook resoluut zal blijven opstaan tegen elke vorm van agressie en zal opkomen voor bezette landen zoals Tibet, die – evenals Oost-Turkestan en Zuid-Mongolië – de afgelopen decennia onder Chinese koloniale heerschappij hebben gestaan.
Te lang hebben we onze droom gekoesterd dat inschikkelijkheid en
concessies respect en verandering teweeg zouden brengen bij
autocratische regimes. Misschien is Oekraïne net de klap die we nodig hebben om echt wakker te worden. Vrijheid en democratie zijn niet vanzelfsprekend. Voor dictaturen als Rusland en China is vrijheid altijd een bedreiging.

Tsering Jampa, voorzitter Tibet Support Groep NL

lees meer op onze website www.tibet.nu

 

Delen: