CHINESE POLITIEBUREAUS IN NEDERLAND

Tibet-groepen vragen premier Mark Rutte om gesprek over Chinese intimidatie 

Amsterdam, 31 oktober 2022 – Drie Tibet-groepen in Nederland hebben namens de 1000 in Nederland wonende Tibetanen, en namens hun Nederlandse achterban, een brief gestuurd aan premier Mark Rutte en de wens uitgesproken om met hem de kwestie van Chinese politiebureaus in Nederland te bespreken. De intimidatie van Tibetanen in Nederland door de Chinese overheid moet stoppen.

In de brief aan de premier staat dat er sinds enkele jaren een toename te zien is van intimidatie van in Nederland wonende Tibetanen door de Chinese overheid. Met name in de afgelopen maanden zijn in Nederland  wonende Tibetanen (met en zonder Nederlands staatsburgerschap) telefonisch benaderd door vermeende vertegenwoordigers van de Chinese autoriteiten.

Sommige van deze bellers identificeerden zich als vertegenwoordigers van de Chinese ambassade, sommige hielden hun banden verborgen. Vertegenwoordigers van de Tibetaanse gemeenschap in Nederland hebben een snel onderzoek gedaan waaruit bleek dat ongeveer de helft van de 10 ondervraagde Tibetanen telefonisch werd benaderd. Er is duidelijk sprake van een systematische aanpak.

Wangpo Tethong, directeur van de International Campaign for Tibet Europe/Nederland, verklaart: “We zijn ons ervan bewust dat deze schending van de privacy, voor de Nederlandse autoriteiten moeilijk te hanteren zijn en niet eenvoudig op een adequate manier kunnen worden vervolgd. Dit kan leiden tot bagatellisering van deze misdrijven, en stigmatisering van de slachtoffers, als er geen duidelijk en luid standpunt wordt ingenomen.”

De Tibetaanse steungroepen hebben één geval gedocumenteerd, inclusief een geluidsopname en een Nederlands telefoonnummer dat zij de komende dagen met de politie zullen delen.

Deze persmededeling is een gezamenlijke verklaring van

  • Tibetaanse Gemeenschap Nederland
  • Tibet Support Groep Nederland
  • International Campaign for Tibet Europe / NederlandLees de brief aan premier Mark Rutte, 31 oktober 2022 PDF (klik hier).

Delen: