Chinese politiebureaus in Nederland moeten dicht

Je hoort er veel over in het nieuws de afgelopen dagen; Chinese politiebureaus die ontdekt zijn in Nederland. Vanuit deze illegale politiebureaus (want zonder toestemming van de Nederlandse overheid geplaatst), worden Tibetaanse en Oeigoerse mensen (en andere groepen die het Chinese CCP regime zijn ontvlucht) bedreigd, gevolgd, onder druk gezet. Hiervan zijn dossiers opgebouwd en bewijzen geleverd aan de Nederlandse autoriteiten.
Gevolgd worden, of telefonisch geïntimideerd, is best lastig te bewijzen uiteraard en mensen zijn bang niet serieus genomen te worden, door de Nederlandse autoriteiten of zelfs door hun eigen omgeving. Aangifte kan hun familie in gevaar brengen.
Verschillende organisaties die de belangen van Tibetanen in Nederland behartigen, en organisaties die Oeigoeren, Hongkongers en Chinese dissidenten steunen, alsmede andere belangengroepen, roepen de Nederlandse overheid op om meer te bieden dan een meldpunt. Deze oproep verscheen in het AD.
De Tibet Support Groep, Tibetaanse Gemeenschap Nederland en International Campaign for Tibet hebben Rutte om een gesprek gevraagd.
Er zijn zorgen over de veiligheid en de gemoedstoestand van Tibetanen in Nederland die intimidatie ervaren vanuit Chinese vertegenwoordigers.
Volgens Buitenlandse Zaken is in elk geval duidelijk dat de Chinese politiebureaus in Nederland zonder toestemming aanwezig zijn. Minister Hoekstra heeft de Chinese ambassadeur in Nederland te verstaan gegeven dat de bureaus onacceptabel zijn en onmiddellijk gesloten moeten worden en de “werkzaamheden” gestaakt.
Het ministerie gaat nog verder uitzoeken wat er precies op de politiebureaus is gebeurd. Ook overlegt Buitenlandse Zaken met andere Europese landen. Er zijn aanwijzingen dat Nederland niet het enige land is waar dit speelt.
Bericht 1-11-2022 NOS: Hoekstra,  de Chinese politiebureaus moeten dicht klik hier
Bericht 1-11-2022 AD: Tibetanen willen gesprek met Rutte, klik hier
Bericht 1-11-2022 NRC: Intimidatie van Nederlandse burgers door autoriteiten staten klik hier
Bericht 26 oktober, Tsering Jampa in de Volkskrant klik hier
Delen: