Chinese spionage

In oktober 2022 werd duidelijk dat er Chinese illegale politiebureaus in Nederland waren. In november schreven de TSG, de Tibetaanse gemeenschap en ICT een brief aan Rutte met het verzoek om een meeting, een gesprek. Bovendien vroegen we om betere meldpunten en onderzoek naar de Chinese politiebureaus.

“Intimidatie van Nederlandse burgers door autoritaire staten vraagt om meer dan een meldpunt”, kopt het gepubliceerde opiniestuk in het NRC dat ook ondertekend is door de Tibet Support Groep (NRC, 01-11-2022).

De Chinese politiebureaus in Nederland die Tibetaanse-, Chinese-, Oeigoerse- en andere groeperingen in Nederland intimideren en onder druk zetten, afluisteren, opbellen en achtervolgen, zijn niet het enige voorbeeld van de “lange arm” van dictaturen die tot in Nederland strekt. Wat doet de Nederlandse overheid met de aanbevelingen van de Europese onderzoekscommissie die ervoor pleit autoritaire staten te stoppen democratische waarden aan te vallen?
KLIK HIER om het opiniestuk in het NRC te lezen.

Pas op 1 februari 2023 kwam er een antwoord op de brief van de TSG, de Tibetaanse gemeenschap en ICT. Het antwoord kwam van Erik de Feijter terug, namens het Ministerie van Buitenlandse zaken.
Hij repte met geen woord over een gesprek, een bijeenkomst, een vervolg op deze briefwisseling.

Op 3 februari jl. meldde het AD dat Delft omstreden Chinese apparatuur op vier plaatsen in de stad verwijderd. De vier camera’s waar het om gaat worden zijn weggehaald omdat Delftenaren daarmee konden worden bespied door de Chinese overheid. Het bedrijf zou Oeigoeren hebben benadeeld.
Op dat moment vloog er nog een Chinese spionage ballon boven de VS! Deze is later neergehaald voor de kust van North Carolina.

Chinese spionage ballon in de VS, afbeelding Reuters

In januari werd er nog gemeld dat er illegale Chinese politiebureaus waren ontdekt in de Amerikaanse stad New York KLIK HIER

Wordt zeker vervolgd….

 

Bronnen: AD.nl, NRC.nl, timesofindia.com

Delen: