Losar Tashi Delek

Tibetaans nieuwjaar, Losar, valt in 2023 op dinsdag 21 februari.
Het Tibetaanse jaar bestaat uit 12 of 13 maanmaanden, elk beginnend en eindigend met een nieuwe maan. Volgens de Tibetaanse kalender is dit het jaar 2150, het jaar van het Waterkonijn. Het Waterkonijn staat voor lang leven en voorspoed, en belooft een hoopvol jaar!
Losar Tashi Delek!

Losar staat symbool voor reiniging en het nieuwe verwelkomen. Er wordt als het ware een nieuw leven begonnen. De huizen worden grondig schoongemaakt, maar ook reinigen in de vorm dat ruzies bijgelegd en schulden vereffend worden. Boze geesten die op de loer liggen, worden ceremonieel verdreven. Het is een echt familiefeest.

Offer voor Losar

Losar, de Tibetaanse nieuwjaarsviering, is terug te voeren tot de pre-boeddhistische tijd toen de Tibetanen de Bön-religie beoefenden. Het was een jaarlijkse spirituele ceremonie waarbij mensen wierook offerden aan lokale geesten, goden en beschermers. Lo betekent Jaar en Sar betekent Vers of Nieuw. Traditionele Tibetaanse Losar-feesten worden gedurende vijftien dagen gevierd met wierook, mantra’s, offers aan kloosters, monniken en lama’s, gebeden voor verzoening, evenals bezoeken aan familieleden en verschillende feesten. Tibetaanse boeddhisten zien het festival als een overwinning van het goede op het kwade.
Ter voorbereiding op Losar, in de laatste dagen van het oude jaar, spannen mensen zich in om problemen op te lossen en negativiteit van het voorgaande jaar te verwijderen. Gedurende deze tijd voeren Tibetaanse kloosters en tempels speciale ceremonies uit om negatieve elementen uit het oude jaar te verdrijven, zodat ze niet naar het nieuwe jaar worden meegenomen. Lama’s en monniken doen een week lang rituelen, vaak met als hoogtepunt lama dansen.
In privéwoningen bereiden gezinnen zich voor op het nieuwe jaar door nieuwe kleren te maken, hun huis schoon te maken en bepaalde gerechten voor te bereiden.

Hoe je voor te bereiden op Losar, Tibetaans Nieuwjaar:
Maak je huis schoon en wit. Poets je huis grondig, vooral de keuken.

Vervang oude gebedsvlaggen door nieuwe.
Bezoek je plaatselijke klooster, doe offers van smaken en gebeden aan Lama’s en geesten. Betaal je schulden, verontschuldig je voor enig wangedrag en los alle negativiteit van het afgelopen jaar op.

Delen: