Internationale Vrouwendag 8 maart

Het is Internationale Vrouwendag op 8 maart. Het doel van Internationale Vrouwendag is aandacht te geven aan aandachtspunten op het gebied van emancipatie en participatie van vrouwen. Wij denken aan Nyima Lhamo, de nicht van de in 2015 in de Chinese gevangenis overleden politieke gevangene Tenzin Delek Rinpoche. In 2016 ontvluchtte zij Tibet om aandacht te vragen voor haar onder verdachte omstandigheden overleden oom en de schrijnende situatie van politieke gevangenen in Tibet. Sindsdien zet Nyima Lhamo zich actief in door onder meer getuigenis af te leggen in het Europese parlement, de VN Mensenrechtenraad en regeringen. Nyima liet haar gezin hiervoor in Tibet achter.

Nyima Lhamo in Den Haag 2017 © SOTC

 

 

 

 

 

 

Wij denken aan de duizenden Tibetaanse vrouwen die demonstreerden voor het Potala paleis in Lhasa met gevaar voor eigen leven op 12 maart 1959.

 

 

 

 

Wij denken aan de moeder van ZH de Dalai Lama, die hij zijn grote voorbeeld noemt, in het tonen van compassie.

Delen: