Herdenking Tibetaanse Volksopstand

10 maart 2023 wordt bij de Chinese ambassade in Den Haag de Tibetaanse Volksopstand herdacht. Kom je ook?

Op 10 maart komen wereldwijd Tibetanen en supporters bijeen om de 64e  herdenking van de Tibetaanse volksopstand te markeren. In Rome zal een grote internationale bijeenkomst worden georganiseerd met Tibetorganisaties uit verschillende landen in Europa.
.
Ook in Nederland vindt een herdenking plaats bij de Chinese Ambassade (Adriaan Goedkooplaan 7 in Den Haag) van 11.00 tot 13.00 uur.

Laat je stem horen voor vrijheid en rechtvaardigheid voor het Tibetaanse volk en roep China op de repressie te stoppen. Kom op 10 maart naar Den Haag en laat de Tibetaanse vlag wapperen in solidariteit met de Tibetaanse vrijheidsstrijd.

Sinds de bezetting van Tibet door China in 1950 voeren de Tibetanen een geweldloze strijd voor autonomie, mensenrechten en democratie. Door de groeiende toestroom van Chinezen vormen zij een minderheid in eigen land. Tibetanen worden op grote schaal gediscrimineerd en economisch gemarginaliseerd. Hun taal, religie en unieke cultuur staan onder druk en als volk worden zij in hun voortbestaan bedreigd. Meer dan 156 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als protest tegen de Chinese onderdrukking. In 2020 zijn er meer dan half miljoen Tibetanen, voornamelijk boeren en nomaden, onder het mom van armoedebestrijding van hun land verdreven, gedwongen om omgeschoold tot laagbetaalde arbeidskracht en elders in China tewerkgesteld.

Op 10 maart 1959 kwam het Tibetaanse volk in opstand tegen de Chinese bezetting die in 1950 was begonnen. Duizenden Tibetanen verloren hun leven tijdens de verdediging van hun land. Hun leider, de Dalai Lama, werd gedwongen te vluchten naar India en woont daar sindsdien in ballingschap met meer dan honderdduizend landgenoten. De opstand was een keerpunt in de geschiedenis van het Tibetaanse volk en de herdenking van deze historische dag blijft van groot belang voor Tibetanen, zowel binnen Tibet als in ballingschap.

 

Delen: